![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mógłby mi ktoś poodać link do jeszcze prostrzego poradnika jak zmieniać adresy przez mod_rewrite niż jest na home.pl albo na php.pl? Męczę się z tym od 4 godzin i nie kumam absolutnie nic.
Jeyne co udało mi się osiągnąć to ustalenie reguły: Kod RewriteRule serwis.html/([a-z])/$ viewer.php?mode=$1 ale przy powyższym stronie rozwala się grafika i formatowanie nie wiedzieć czemu. Chcę uzyskać efekt przepisania linku: domena/viewer.php?mode=(zmienna mode)&subpage=(zmienna subpage jeśli istnieje) na link domena/serwis(albo index albo co innego)/(zmienna mode)/(zmienna subpage jeśli istnieje) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom więc to jest tak:
Kod RewriteRule ^uzytkownicy/$ uzytkownicy.php to w adresie (nowy) Kod www.twojastrona.pl/uzytkownicy/ to w adresie (stary) Kod www.twojastrona.pl/uzytkownicy.php Kod RewriteRule ^forum/([0-9]+)/$ forum.php?kl=$1 to w adresie Kod www.twojastrona.pl/forum/3/ w starym adresie Kod www.twojastrona.pl/forum.php?kl=3 Rozumiesz? Piszesz Kod RewriteRule spacja, a potem Kod ^ (shift i 6) wpisujesz nazwę jaka ma być w nowym adresie no i Kod / potem dodajesz dłuższy łańcuch lub kończysz dolarem Kod $ po spacji wpisujesz prawdziwy adres wartości dla getów dajesz kolejno i synchronicznie Kod $1 Kod $2 Kod $3 i ostatnia ważna rzecz Przy nowych adresach wartości liczbowe zapisujesz jako: Kod ([0-9]+) a słowne Kod ([a-zA-Z]+) Myślę, że już rozumiesz. Jak co to pytaj! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 09:18 |