![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki wybrać laptop ?
- przeznaczenie: mobilne uzywanie - znaczy: do przenoszenia, brak wymagan pod gry, filmy itp. - IBM ThinkPad - do 4.5 tys brutto chodzi mi o serie, i ew. konfiguracje - jak np. system operacyjny (XP/Vista) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam połączenia komputer stacjonarny jako pierwszy system + laptop jako przenośny. Mam i mobilność, i bezpieczeństwo danych, jako że laptopowym podzespołom, nawet pomimo lepszych zabezpieczeń, nie ufam aż tak bardzo jak komponentom stacjonarnym, które mają luz, swobodny przepływ powietrza i nie są narażone na wstrząsy. Ponadto, jeśli coś się stanie, zawsze mam drugi komputer do pracy w pogotowiu. Systemy kontroli wersji i synchronizacji systemów plików są na tyle zaawansowane, że jeśli potrafi się utrzymać porządek w robocie i plikach, problem przenoszenia danych właściwie nie istnieje.
Moim zdaniem przy zakupie takiego sprzętu najpierw należy określić, czego potrzebujemy, a potem dopiero rozglądać się za konkretnymi modelami. Gdy sam kupowałem, wiedziałem, że potrzebuję laptopa jako dodatkowego systemu (ergo, parametry nie są takie ważne), że musi mieć matową matrycę i nie ważyć zbyt dużo, ale jednocześnie nie może być zbyt mały. To się przełożyło na konkretne parametry, na ich podstawie wytypowałem parę modeli i ostatecznie kupiłem HP Compaq 6710b po zapoznaniu się z recenzjami i opiniami znajomych. I jest to zakup, z którego jestem naprawdę zadowolony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam połączenia komputer stacjonarny jako pierwszy system + laptop jako przenośny. Mam i mobilność, i bezpieczeństwo danych, jako że laptopowym podzespołom, nawet pomimo lepszych zabezpieczeń, nie ufam aż tak bardzo jak komponentom stacjonarnym, które mają luz, swobodny przepływ powietrza i nie są narażone na wstrząsy. Ponadto, jeśli coś się stanie, zawsze mam drugi komputer do pracy w pogotowiu. Systemy kontroli wersji i synchronizacji systemów plików są na tyle zaawansowane, że jeśli potrafi się utrzymać porządek w robocie i plikach, problem przenoszenia danych właściwie nie istnieje. Poważnie tak jest wygodnie? Jakich narzędzi używasz do synchronizacji plików poza SVN? Aktualnie pracuję na komputerze stacjonarnym i zastanawiam się nad zakupem laptopa, ale wydaje mi się, że praca na dwóch komputerach na raz może być uciążliwa i lepiej działać na jednym (bo w końcu trzeba poświęcić chwilę za każdym razem na synchronizację tych plików). Wiadomo, że na stacjonarnym pracuje się wygodniej (mam na myśli klawiaturę, większy monitor, etc.), dlatego myślałem o podpięciu zewnętrznego sprzętu do takiego laptopa. Np. podczas programowania mógłbym wtedy działać w trybie dwuekranowym. Ponadto, nie straciłbym komfortu pracy, a komputer zawsze mógłbym odpiąć i wziąć gdzieś ze sobą w teren. Mój stacjonarny komputer ma jakieś 3 lata lub więcej. Wprawdzie daje radę, ale obecne urządzenia mają znacznie lepsze parametry, więc na nowym sprzęcie teoretycznie powinno mi wszystko chodzić płynniej i szybciej, co jest kolejnym powodem, aby działać tylko na tym nowszym komputerze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:58 |