![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie zapytanie
i nie wiem dlaczego zawsze dostaje błędne - takie same wartości na polu Priorytet i Pakiet, wsyztskie są równe pierwszemu wierszowi odpowiednio w tabeli Priorytety oraz Pakiety. gdzie mam błąd? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat kitol ja wiem że to są aliasy - powinieneś to napisać go tego_typa:] Sorki. To miało być do tego_typa:) Nadal myślę że bład powoduje brak nawiasów. Wykonaj to przykładowe zapytanie:
W sensie logicznym jest równoważne warunkowi WHERE z twojego zapytania. Jak widzisz wystarczy spełnienie przynajmniej jednego warunku z LIKE aby wiersze zostały złączone, nawet wtedy gdy z.pakiet != p.id_pakietu lub z.priorytet != r.id_priorytetu. Potrzebujesz nawiasów. Dla porównania sprawdź:
kolega ten_typ ma rację lepiej jest łączyć tabele przez JOIN. Wówczas warunki złaczenia są lepiej widoczne dla każdej z tabel. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 03:57 |