![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Do tej pory wszystkie systemy logowań jakie robiłem opierały się wyłącznie na sesjach. Ale chciał bym to zmienić (ponieważ denerwujące jest ciągłe logowanie) na Cookies. I tu pojawia się moje pytanie. Otóż naczytałem się w internecie że używanie cookies nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż niektórzy internauci mogą mieć wyłączoną obsługę cookies z powodu bezpieczeństwa. Więc czy można podczas logowania ustawiać jednocześnie cookies i sesje ? Albo czy można jakoś sprawdzić czy użytkownik ma włączoną obsługę cookies, jeżeli tak to ustalamy ciasteczka a jeżeli nie to sesje. A może jest inny sposób na dłuższe zapamiętanie danych niż cookies ? Ten post edytował RubiX 8.01.2008, 10:43:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak ktos Ci ukradnie cookie z tym zakodowanym loginem czy jaki on by tam nie byl to i tak uzyska dostęp do twojego konta. Musisz tu sprawdzić dodatkowo coś unikalnego lub chociaż częsciowo unikalnego dla każdego z uzytkowników.
@edit Jedyne co mi przychodzi do głowy to 100% zabezpieczenie strony przed atakami typu XSS, generowanie własnego identyfikatora sesji opartego najlepiej na jakimś swoim wymyślonym algorytmie i teoretycznie to wystarczy, jeśli potrzebujesz większego bezpieczeństwa to wykup certyfikat SSL, ew. nie stosuj możliwości podtrzymywania sesji przez cookies, lub ogranicz jego czas do kilkunastu minut, kilku godzin. Ten post edytował ikssde 31.12.2008, 13:11:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:21 |