![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym, mieć możliwośc usuwania kilku rekordów "za jednym zamachem" przy pomocy pól checkbox. Ogónie strona składa się z dwóch części: 1. usuwanie pojedynczego rekorku 2. usuwanie kilku rekordów Pierwsza część działa dobrze, natomiast z drugą mam problem. Najpierw użytkownik wyszukuje rekordy (wybiera kierunek i semestr -> wyszukiwany jest numer grupy -> nr grupy zapisywany jest do tablicy -> pobrany z tablicy nr grupy jest wykorzystywany do wyszukiwania rekordów), wyświetla się tableka z wynikiem szukania, gdzie przy każdym rekordzie jest checkbox. Użytkownik zaznacza wybrane, klika "Usuń wszystkie" i ... nie działa
Gdzie popełniam błąd? Pozdrawiam... P.S. Dlaczego przy pierwszym wejściu na stronę dostaję błąd "Nie można zapisać wyniku w tabeli lub nie znaleziono żadnych studentów"? Taki sam błąd otrzymuję, gdy chcę usunąć kilka rekordów... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OMG człowieku, proszę cię, zacznij czytać ze zrozumieniem a nie przeklejać kod bezmyślnie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif)
Cytat na końcu mojego pierwszego postu masz poprawny kod Patrzyłeś co wklejasz, i co to robi czy poprostu walnąłeś to do skryptu i tyle. Nadal tworzysz tablicę asocjacyjną. Te dwie struktury które ci pokazałem to były przykłady żebyś sobie przyswoił/zrozumiał o co chodzi. Pisałem: Cytat Ad. 2) Tak. O coś takiego mi chodziło. Przetestuj sobie najpierw (echo $zapytanie) czy dostajesz dobrą listę elementów zanim zaczniesz robić zapytania. po to żebyś widział to swoje zapytanie (u ciebie $zapytanie to zmienna $string + sql, oczywiście), daje głowę że tego nie zrobiłeś. Masz przykład:
Chcesz wiedzieć co dostajesz z checkboxów? Ten kod wyświetli ci to co dostajesz z formularza (całą tablicę $_POST['delete']):
Zacznij myśleć co robisz i analizować (co skąd się bierze) swój kod bo czuję że wszystko co piszę idzie na marne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Natomiast jeśli chodzi o kod to widzę poprawę, ale musisz jeszcze popracować/przeanalizować jakieś przykłady jak postępować z formularzami. Masz na forum kursy więc skorzystaj z tego. Przeczytaj może jakieś tutoriale do php, ściągnij jakiś darmowy skrypt, odpal go i przeanalizuj. Nie obrażaj się, ale musisz duużo ćwiczyć a jak sam tego nie zrobisz to się nie nauczysz. Powodzenia. PS Nadal widzę kwiatki typu:
Zero sprawdzania zmiennych. A zwracałem ci na to uwagę. Jeszcze to. Już jest dobrze ale po co wyświetlać pusty formularz? Wrzuć to echo do if'a (oczywiście zamknięcie formularza też):
Acha i daję głowę że nie zmieniłeś error_reporting = E_ALL - wierz mi, ułatwiłoby ci to życie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) I jeszcze jedno. Zdajesz sobie sprawę z tego że to zapytanie wykonuje się za każdym wywołaniem skryptu?
Czyli za każdym wywołaniem próbujesz usunąć studenta... przynajmniej na to wygląda. Ten post edytował ziqzaq 29.12.2008, 17:16:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:07 |