![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym, mieć możliwośc usuwania kilku rekordów "za jednym zamachem" przy pomocy pól checkbox. Ogónie strona składa się z dwóch części: 1. usuwanie pojedynczego rekorku 2. usuwanie kilku rekordów Pierwsza część działa dobrze, natomiast z drugą mam problem. Najpierw użytkownik wyszukuje rekordy (wybiera kierunek i semestr -> wyszukiwany jest numer grupy -> nr grupy zapisywany jest do tablicy -> pobrany z tablicy nr grupy jest wykorzystywany do wyszukiwania rekordów), wyświetla się tableka z wynikiem szukania, gdzie przy każdym rekordzie jest checkbox. Użytkownik zaznacza wybrane, klika "Usuń wszystkie" i ... nie działa
Gdzie popełniam błąd? Pozdrawiam... P.S. Dlaczego przy pierwszym wejściu na stronę dostaję błąd "Nie można zapisać wyniku w tabeli lub nie znaleziono żadnych studentów"? Taki sam błąd otrzymuję, gdy chcę usunąć kilka rekordów... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dam ci gotowca na wszystko, ale podpowiem:
1. Czy kolumna w której trzymasz 'id' ma nazwę/index "'0'" (w tablicy podajesz stringa, jako indeks a nie liczbę)?
2. Cytat Dlaczego przy pierwszym wejściu na stronę dostaję błąd "Nie można zapisać wyniku w tabeli lub nie znaleziono żadnych studentów"? Jak byk widać błąd. Masz kod, szukaj.
Dodatkowo przy usuwaniu wielu id możesz się zainteresować klauzulą "delete ... where `kolumna` in (id,id,id)" - jedno zapytanie na wszystkie przesłane id - oraz funkcją php o nazwie implode(). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Na koniec zaproponuję ci taki oto kod (odwołując się do problemu nr. 1):
Ten post edytował ziqzaq 28.12.2008, 17:07:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czy kolumna w której trzymasz 'id' ma nazwę/index "'0'" (w tablicy podajesz stringa, jako indeks a nie liczbę)?
Tak, kolumna to osoba_id, jest pierwszą kolumną w tabeli. 2.Jak byk widać błąd. Masz kod, szukaj.
Wybacz, ale za czorta dalej nie wiem gdzie jest błąd... Może wyłożysz mi go łapatologicznie? Dodatkowo przy usuwaniu wielu id możesz się zainteresować klauzulą "delete ... where `kolumna` in (id,id,id)" - jedno zapytanie na wszystkie przesłane id - oraz funkcją php o nazwie implode(). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Czyli rozumiem, że najpierw zaznaczone checkbox'y mają zostać przesłane do tablicy, później mam stworzyć string z tablicy, w którym będą wymienione id (nazwy checkbox'ów) po przecinku, a później usunąć? 1. Jak się odwołać do tej tablicy? Zaznaczę kilka checkbox'ów, a jak się do tego odwołać? ? Rozumiem, że do tablicy zostaną od razu przesłane ID wszystkich zaznaczonych checkbox'ów? 2. Coś w stylu: ? Proszę Panstwa, to moja pierwsza styczność z PHP i MySQL, dlatego proszę o wyrozumiałość i cierpliwość... Pozdrawiam... Ten post edytował ergoline 29.12.2008, 02:37:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 21:12 |