![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazłem troch tego w sieci - że należy skracać nazwy zmiennych, odwracać pętle, uważac na zakresy itp itd
ale mi chodzi o coś takiego jak sprawdzić ile wykonuje się dany kod - ja wiem że to zależy od klienta, ale tak do sprawdzenia dla siebie ile dany kod się wykonuje przed i po zmianie jakiegos fragmentu i tego typu sprawdzenia czy jest jakies narzędzie do tego? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za odpowiedź, ja to mniej więcej rozumiem, ale czy w związku z tym na stronie jest jakaś dopuszczalna ilość elementów, tak aby działały sprawienie w połączeniu z JS?
czy ma to związek z pozycją elementu (realitve, absolute) czy ma to związek z "objętością elementu" (<div>(tło/tekst)</div>, <div>inne elementy</div>). Ja wiem, że jest stronicowanie, że tak się robi, ale z drugiej strony tak jak mi przychodzi do głowy rózne mapki z googlem na czele wyświetlają sporo elementów bywa że i kilkadziesiat a moze i kilkaset, dodatkowo każdy ma jakąś akcję na click, cos się pokazuje, wyświetla itp itd? Może praca na pojedyńczym elemencie - nawet jeśli tych elementów jest sporo jest "łatwiejsza" niż na podzbiorze jakiegoś zbioru elementów (np mam iles tam divów jedne są np zielone inne żółte i chcę żeby się zielone chowały, czy pokazywały - obojętne). Ogólnie chodzi mi o to jak złożoność dokumentu przekłada się na JS (o ile się przekłada jakoś) i czy można to jakoś usprawniać, ewentualnie czy są jakieś granice, po których wszystko znacząco zwalnia, staje się mniej wydajne. Chyba, że napisanie strony w JS (np w Google Web Toolkit) jest lepszym wyjściem niż łączenie HTML i JS może to cos daje, że strona i cała aplikacja jest wydajniejsza i sprawniej działa? nie wiem co ma znaczenie - oczywiście wiadomą sprawą jest, że jesli strona jest poprawna pod względem znaczników to jest lepiej (przeglądarka nie musi sie "męczyć") ale co jeszcze, w dojo czy jquery widziale, że do znaczników dodawane są atrybuty, które nie są z HTML-a, ale zakładam, że jesi są obudowane "" to nic nie szkodzi (bo pewnie w przeciwnym razie by ich nie było) ale co poza poprawnością ma jeszcze wpływ na wydajność? Przeglądalem sobie źródła i np onet i interia ma znaczniki <script> i tyle, wp czy gazeta.pl mają zwykłe znaczniki HTML-owe, a pewnie każda z tych stron działanie u klienta stawia sobie na dośc wysokim miejscu Ten post edytował fragles 27.12.2008, 22:08:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 15:38 |