![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym uzyskać taki efekt: na stronie jest formularz (to nie jest problem), a dodatkowo 3 rozwijane menu, do których dane będą pobierane z 3 tabel na serwerze MySQL. Dodatkowo, po wypełnieniu formularza oraz po wybraniu opcji z rozwijanego menu, wpis ma zostać dodany do bazy danych (dane z formularza + to co zostało wybrane). Czy jest jakiś w miarę prosty system, aby to uzyskać? 1. Chodzi głównie o skrypt rozwijanego menu, które pobiera dane z MySQL. 2. Jak wpisać w poleceniu "insert" te dane, które zostały wybrane z rozwijanego menu - może zarejestrować wybór jako nową zmienną (jak)? Z góry dzięki... Pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc, jednak ciągle nie imiem sobie z tym poradzić...
Tak wygląda mój plik "dodaj.php": Kod <?php require ("check.php"); mysql_connect ("localhost", "ergoline", "123456"); mysql_select_db ("db_ergoline"); echo ' <form action="dodaj.php" method="post"> <table> <tr> <td>Imię: </td> <td><input type = "text" name = "imie"></td> </tr> <tr> <td>Nazwisko: </td> <td><input type = "text" name = "nazwisko"></td> </tr>'; $sql = mysql_query ("SELECT * FROM kierunek"); echo '<Select>'; while ($row = mysql_fetch_row($sql)) { echo '<option>$row["nazwa"]</option>'; } echo '</select> <input type = "submit" value = "Dodaj studenta" /> <input type = "reset" value = "Wyczyść formularz" /> </form>'; ?> Chcę aby w menu rozwijanym można było wybrać wartości, które będą pobierane z kolumny "nazwa" tabeli "kierunek". Przy takim kodzie efektem końcowym jest rozwijane menu, w którym mogę wybrać "$row["nazwa"]". Prówałem również: Kod ... echo '<option> <?php $row[1] ?> </option>'; ... Jednak bez skutku - w takim wypadku nie ma nic do wyboru... Gdzie popełniam błąd? Pozdrawiam... Ten post edytował ergoline 26.12.2008, 16:44:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:54 |