Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JS] zagadnienia optymalizacji kodu JS, czyli co zrobić aby było szybciej
fragles

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

znalazłem troch tego w sieci - że należy skracać nazwy zmiennych, odwracać pętle, uważac na zakresy itp itd

ale mi chodzi o coś takiego jak sprawdzić ile wykonuje się dany kod - ja wiem że to zależy od klienta, ale tak do sprawdzenia dla siebie ile dany kod się wykonuje przed i po zmianie jakiegos fragmentu i tego typu sprawdzenia

czy jest jakies narzędzie do tego?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
yaro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak wiadomo DOM nie jest najszybszy :/ i stąd sie to bierze. Ciągle przeglądarki sa dosyć wolne, choć i tak dość znacznie przyspieszyły ostatnimi czasy. Powodów jest wiele. Jak sie przyglądniesz HTML'owi to aż sie przerazisz, bo html nie jest bardzo restrykcyjny, html 5 ma to troche poprawić. Bo teraz jest tak że możesz bardzo niechlujnie pisać kod. A przeglądarka żeby mieć jakiś udział w rynku musi wyświetlać poprawnie strony które nie są napisane dobrze w 100%. Kod przeglądarek jest naszpikowany różnymi wyjątkami i to je zabija. Opera do pewnego czasu bardzo trzymała sie standardów i co i niestety wielkiej popularności niezdobyła, bo niektóre strony niedziałały jak należy. Ostatnio słyszałem że zaczeli poprawiać kod gmaila itp. zastosowali userscript aby produkt innej firmy lepiej działał!

Jakby html był tak jak jakiś inny język programowania, tzn żeby sie trudniej w nim pisało, żeby trzeba było sie trzymać zasad, to na pewno o wiele lepiej strony wyglądałyby i szybciej chodziły, szczegolnie webaplikacje.

Co do komunikatu który Ci sie pojawił, to przeglądarki maja swoje własne wbudowane zabezpieczenia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:54