![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Podczas edycji/dodawania artykułu za pomocą checkboxa mogę zaznaczyć odpowiednie dla niego tagi. Nie wiem jak przechowywać te dane w bazie, żeby później móc pobrać rekordy o określonym tagu. Co sądzicie o zapisywaniu tagów dla artykułu w postaci ciągu i podczas pobierania użycia LIKE w zapytaniu w celu wybrania tych co posiadają taki tag? Jest lepsze rozwiązanie. Z założenia tagi mają być 3/4. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1-tabela z id tagu i nazwą tagu
2-tabela z artykułami i polem tagi, gdzie wartością tagów są id tagów z kolumny tagów, oddzielone przecinkami... potem rozbijasz wartość $row['tagi'] Plusy rozwiązania: + nie trzeba się kłopotać gdy zmienisz nazwę tagu + szybkość działania + nie zaśmiecasz bazy... bo jak inaczej powiązać ze sobą dwa rodzaje wartości które w kazdej chwili mogą się zmienić a ich ilość zmniejszyć lub powiększyć? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:39 |