![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
cześć:)
Mam problem z pamięcią RAM. Mam jej 192 MB, a system po wyłączeniu efektów wizualnych nadal się tnie i nie chodzi poprawnie. Co mogę zrobić aby polepszyć wydajność ? Dodam, że to laptop... (nie dołorzę kości ramu) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opiszę własne, całkiem niedawne, doświadczenia ze starym laptopem (Toshiba Satellite, AMD-K6-III 466Mhz, RAM 160MB, HDD 40GB).
Testowałem kolejno Win98 PL, WinXP Pro PL i cdlinux.pl w opcji instalacji na dysku twardym. Rezultaty: 1. Jeżeli chodzi o "lekkość i szybkość" działania - bezkonkurencyjne okazało się stare i poczciwe Win98 (ten sam rocznik co laptop :) ) - znakomity czas startu / zamknięcia systemu (odpowiednio ok. 15 i ok. 5 s.). Trochę się namęczyłem ze zdobyciem i poprawnym zainstalowaniem wszystkich niezbędnych sterowników. Zajętość pamięci - ok. 70MB system, ok. 90MB dla aplikacji). Jest jeszcze całkiem sporo softu chodzącego w tym środowisku, więc dla prostych zastosowań warto rozpatrzyć. 2. WinXP - bezpośrednio po instalacji - kiepsko. Start / zamknięcie powolne ( ponad minuta / ok. 45 sec.). Za to zero kłopotów ze sterownikami - rozpoznał i zainstalował 100% driverów - niczego nie musiałem szukać i ekstra instalować / konfigurować. Pamięć odwrotnie jak w 98 - 90MB system / 70MB dla aplikacji. Jednak po przekopaniu internetu i wdrożeniu mnóstwa hacków i korekt na poprawę wydajności nastąpiła "cudowna" przemiana. Zajętość pamięci przez system spadła poniżej 50MB (zostało ponad 110MB dla aplikacji, a czas startu / zamknięcia zrobił się na poziomie bliskim win 98 (ok. 25 / 7 sec.). Robiłem próby z jednoczesnym odpaleniem kilku aplikacji z MS Office - wszystko chodziło płynnie i bez zacięć. Zmiany które w największym stopniu poprawiły osiągi: a) przejście na klasyczy wygląd okienek (bez cieni i okrągłych narożników) B) wyłączenie preloadowania aplikacji przy bootowaniu c) wyłączenie wielu zbędnych usług systemowych d) wyłączenie cachowania dll i aplikacji w RAM'ie e) włączenie obsługi L2 cache procka f) wyłączenie indeksowania plików i przywracania systemu - patrz c) 3. cdlinux.pl (na bazie Debiana, jądro 2.6.17) - zawiódł na całej linii. Po intalacji, mimo wykorzystania "lekkiego" managera okienek IceWM, system po odpaleniu jednocześnie kilku aplikacji dostawał "zadyszki". Czas startu / zamykania najgorszy z testowanych (prawie 2 min / prawie minuta). Pomimo poświęcenia całego dnia nie udało mi się odnaleźć albo poprawnie zainstalować / skonfigurować niektórych sterowników (nie poszło audio na płycie głównej i jednoczesna obsługa dwóch ekranów - wbudowanego i zewnętrznego). Tym samym dla mnie upadł mit o "lekkim i szybkim" linuksie na laptopa - może i prawda, ale tylko do chwili odpalenia X'ów... Dla uczciwości dodaję, że nie jestem mistrzem linuxa, możliwe że jakiś master of penguins wydusiłby by z tej dystrybucji znacznie lepsze osiągi - niestety dokumentacja i wsparcie techniczne na stronie twórców dystrybucji oraz skojarzonego z nią forum są bardzo słabe. Ostatecznie zostałem przy XP - odpowiednio przycięte okienka okazały się całkiem żwawe, do tego zero problemów z konfiguracją sterowników i sprzętu oraz mnówstwo dostępnego softu. Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla uczciwości dodaję, że nie jestem mistrzem linuxa, możliwe że jakiś master of penguins wydusiłby by z tej dystrybucji znacznie lepsze osiągi Linux Zaelot/Evangelist/Troll mode on To dlatego, że się nie znasz. (ulubiona wymówka linuksiarzy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) Linux ma małe wymagania sprzętowe – Linux 2.6 wymaga 32-bitowego procesora 386 i 24 MB pamięci RAM. Linux jest super dla starego sprzętu i jest intuicyjny w obsłudze, to że sobie z nim nie radzisz jest zasługą tylko i wyłącznie braku odpowiedniej wiedzy. Linux Zaelot/Evangelist/Troll mode off Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Twój post, to świetna odpowiedź na szamańskie zalecenia SzamanGN. Linux wcale nie jest odpowiednim systemem na stary sprzęt wbrew widzimisię jego fanów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:29 |