![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
cześć:)
Mam problem z pamięcią RAM. Mam jej 192 MB, a system po wyłączeniu efektów wizualnych nadal się tnie i nie chodzi poprawnie. Co mogę zrobić aby polepszyć wydajność ? Dodam, że to laptop... (nie dołorzę kości ramu) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak jeszcze tego nie zrobiłeś to oczysc dysk Odkurzaczem i jego madułami, oczysc rejestr CCleaner'em, zdefragmętuj dysk np. SmartDefrag (bo defragmentacja windowsowska jest do kitu), zdefragmętuj rejestr i zainstaluj sobie jakiś optymalizator ramu np. MemOptimizer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak jeszcze tego nie zrobiłeś to oczysc dysk Odkurzaczem i jego madułami, oczysc rejestr CCleaner'em, zdefragmętuj dysk np. SmartDefrag (bo defragmentacja windowsowska jest do kitu), zdefragmętuj rejestr i zainstaluj sobie jakiś optymalizator ramu np. MemOptimizer Trochę off topic, ale ciekawy jestem jaka jest skuteczność takich programów. MemOptimizer może co najwyżej wyrzucać dane buforowane przez system podczas odczytu plików z FS'a - to nie daje nic - te dane i tak sa wyrzucane, gdy jest potrzebna pamięć. Jeszcze zapomniałem o jednym szczególe - jeśli nie masz plików wymiany o stałym rozmiarze, to musisz mieć odpowiednio dużo (pomiędzy aktualny oraz docelowym rozmiarem swap) miejsca na partycjach na których są pliki wymiany. Inaczej, jeśli będziesz miał mało miejsca na dysku, system może strasznie przymulać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:53 |