![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak w temacie .
p.s ja siedze przeszło 90 cm i chyba pogaraszam sobie wzork ?rozdziałka 1440x900 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... ja siedzę pół metra przed monitorem (przekątna 17"), noszę okulary z antyrefleksem i średnio przebywam przy kompie jakieś 3-6 godz dziennie, a wzrok mi się "bardzo" pogarsza co roku. Teraz mam szkiełka na jednym oku -2.5 a na drugim -1.25 a już są za słabe i mam np. problem z odczytaniem tablicy rejestracyjnej z samochodu jadącego 5 m przed moim. (tzn ja siedzę jako pasażer, bo na prawko za młody jestem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) ).
A znowu moi kumple siedzą przed kompem po 10-12 godz (grając w WoWa, a ta gra straszliwie uzależnia), z takiej odległości mniej więcej jak ja na monitorach z 19-21" i nadal mają "sokoli wzrok". Więc wydaje mi się, że to jak nasz wzrok reaguje na skutki uboczne korzystania z komputera zależy bardziej od naszego genotypu, niż od takich zasad jak np. "w jakiej odległości należy siedzieć przed monitorem" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:37 |