![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam do zrobienia system egzaminowania studentów OnLine. Może ktoś miał już z tym styczność i mi poradzi jak by to najlepiej rozwiązać. Czy na bazie SQL czy może na plikach. Nie chcę kodu źródłowego tylko zebym wiedzial jak to wizualnie ma wyglądać no i troszkę szczegółów technicznych. Nie wiem czy student ma sie sam zarejestrowac i pisac egzamin czy moze lepiej zeby jakas inna osoba wklepywala do bazy studentow a on sie tylko logowal i pisal egzamin. Czy z bazy SQL mozna losowac rekordy bez powtorzen z danej puli ? Domyślam się że logowanie ma być po nr indeksu, roku i czyms tam jeszcze? Za wszelką pomoc dzieki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. oprocz powyzszego "bo po co" dodam: poczytaj przepisy o danych osobowych + o zakazie udzielania publicznej informacji o wynikach egzaminow
2. sql wiadomo 3. przy logowaniu dodac rekord z id sesji. ja proponuje podzielic to na etapy np po 5 pytan, trzymac dane caly czas w bazie (tzn co submit do nastepnego/porzedneigo etapu - update'owac), identyfikowane sesja - jesli zostalo juz pole wypelnione i submitowane to po prostu sie wyswietli z bazy $row[pytanie_8], jak nie to puste pole. zapobiegnie to 'zeby sie samo nie zczyscilo' - co do pytan tekstowych... dac mozliwosc 'upload txt file' obok <textarea> i po sprawie wg mnie... koles bedzie sobie pisal na dysku plik, wrzuci i tyle.. pamietaj zeby to byl txt a nie word bo krzaki dostaniesz :) chyba ze chcesz osobne miejsca przeznaczac na uploadowane pliki ale to bez sensu wg mnie - po co robic zamieszanie i miejsce zajmowac, chodzi o tekst przeciez wiec mozna go wrzucic do texta... - na wejsciu wyswietlic i dac studentowi zalecenie by zapisal id swojego wejscia (nie zapisze, wiec wyslij mu na mail :D), ze w razie zerwania polaczenia moze wrocic do czesciowo rozwiazanego testu.. zeby id bylo jeszcze bardziej unikalne daj np. session_id()."_".time() - na wyjsciu test zostaje oznaczony jako rozwiazany zeby nikt nie wrocil przez przypadek tyle co mi w sekunde wpadlo sorry ze chaotycznie ;) pozdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 08:48 |