Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php?]Serwis z subdomenami działającymi jak domeny
b_chmura

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie, prawdopodobnie dlatego, że nie potrafię konkretnie sprecyzować swojego problemu (nie wiem jak go nazwać w wyszukiwarce).

Przykładowo:
Mam atrakcyjną domenę, dwu lub trzy literową i chciałbym pod jej adresem stworzyć serwis umożliwiający zakładanie subdomen dla jej użytkowników.
Z tym, że... czy jest możliwość by użytkownicy swoje subdomeny (np. sub.domena.pl) mogli podpiąć ją pod adres DNS swojego serwera? coby subdomena nie działa jak alias (otwierając stronę w ramce czy też zwykłe przekierowanie...) a jak prawo zarejestrowana domena.

Prosiłbym o krótki intuicyjny opis uskutecznienia takiej opcji.

Pozdrawiam
Chmura B.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
b_chmura

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie ma szału...
Może wyjaśni mi ktoś jak to będzie działać...

(wciąż nie wiem jak nazwać taką subdomene, nie chce mi się ciągle pisać "która nie otwiera strony w ramce ani jej nie przekierowuje" przyjmijmy (do czasu kiedy nie wyjaśnimy) że taka subdomena nazywa się subdomeną dynamiczną)

Użytkownik w swoim panelu administracyjnym będzie mógł założyć własną dynamiczną subdomenę, podająć nazwę, skrypt sprawdza czy tak owa istnieje, jeśli nie - wyświetla stosowny komunikat, jeśli tak... no właśnie, jeśli nazwa nie jest zajęta co skrypt ma zrobić? w przypadku normalnego aliasu zapisuję adres URL docelowej strony i albo robię do niej przekierowanie albo otwieram ją w ramce. Jak to rozwiązać dla dynamicznej subdomeny?

Nie mogę tego sobie uzmysłowić
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 01:18