![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś w rodzaju zegara - specyficzny wykres kołowy zależny od czasu. Wykres jest po skomplikowanych obliczeniach kreślony w php i wywoływany z parametrami.
Marzy mi się, by 1. Wykres odświeżał się automatycznie, powiedzmy, co 5 min. 2. Nie przeładowywać przy tym całej strony, 3. Sprawić wrażenie ciągłości tej operacji (mniej więcej jak obrót wskazówek zegara), 4. Skrypt i ścieżki do plików na serwerze w postaci explicite mają być niedostępne dla użytkownika. PHP samo tego nie zapewni. Jakieś skrypty w Ajax pewnie da się w sieci znaleźć i zaadaptować. Te skrypty jednak z definicji nie spełniają wymagania p-ktu 4., bo tam wszystko jest podane na tacy. A może się mylę i da się użyć ścieżek względnych bez ujawniania bazowej? Moje dotychczasowe doświadczenie jest w tej materii negatywne ale też ze względu na zbytnią otwartość kodu nie starałam się uczyć javascript. Wystarczały mi dotąd banalnie prościutkie gotowce. Co mi radzicie? Zapomnieć o wykresach w PHP i zacząć kombinować np. z CGI? A może całkiem z czym innym? Szczerze mówiąc, nie mam jeszcze pojęcia, co można zrobić w CGI, czy to w ogóle obejmuje grafikę i jakiej jakości. Mam spore doświadczenie w programowaniu ale bardzo niewielkie w aplikacjach internetowych. Dotąd wystarczał mi HTML + PHP jako silnik obliczeniowy. Teraz czas na coś o większych możliwościach. Do flasha jakoś nie mam przekonania. Te produkcje, co widzę, są mało ciekawe technicznie, wyglądają jak bohomazy z MSPainta. Działam na wynajętym serwerze, żadna instalacja nie wchodzi w grę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat że to forum młodzieżowych bojówek amatorów psychologów. A że ocenia się POGLĄDY, a NIE ludzi, to powiem tak: Cytat Ty pracujesz za darmo? Chyba, że jeszcze nie pracujesz. To tak nawiasem... nie dość, że podsuwamy Ci za friko rozwiązania, na których chcesz zarabiać kasę, to jeszcze wyzywasz forumowiczów. Wśród nich jest naprawdę wielu wartościowych specjalistów i jeśli oceniasz każdego przez pryzmat wieku, to jesteś w dużym błędzie. Znajdę Ci parę osób, które pomimo tego, że są od Ciebie parę razy młodsi, to wiedzą dużo bardziej przerastają takich, jak Ty. Cytat Chyba po to ktoś to forum założył? Owszem, ale kultura obowiązuje wszędzie. Nie tylko na Twoim forum. EOT, bo jeszcze zacznie się flame + warny. Masz coś jeszcze do powiedzenia, PW. A żeby post nie był całkiem OT, to powiem tak - jesli chcesz przesyłać wyniki danych w czasie rzeczywistym i w takich odstępach czasu, to raczej sobie odpuść albo zainwestuj w łacza bezlagowe, bo takie timingi, jakie chcesz osiągnąc przy przeciążeniach są raczej nierealne. Ten post edytował erix 15.12.2008, 11:12:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 23:57 |