Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]"Zegar" graficzny, odświeżanie wykresu - czym?
neptus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam coś w rodzaju zegara - specyficzny wykres kołowy zależny od czasu. Wykres jest po skomplikowanych obliczeniach kreślony w php i wywoływany z parametrami.

Marzy mi się, by
1. Wykres odświeżał się automatycznie, powiedzmy, co 5 min.
2. Nie przeładowywać przy tym całej strony,
3. Sprawić wrażenie ciągłości tej operacji (mniej więcej jak obrót wskazówek zegara),
4. Skrypt i ścieżki do plików na serwerze w postaci explicite mają być niedostępne dla użytkownika.

PHP samo tego nie zapewni.
Jakieś skrypty w Ajax pewnie da się w sieci znaleźć i zaadaptować. Te skrypty jednak z definicji nie spełniają wymagania p-ktu 4., bo tam wszystko jest podane na tacy. A może się mylę i da się użyć ścieżek względnych bez ujawniania bazowej? Moje dotychczasowe doświadczenie jest w tej materii negatywne ale też ze względu na zbytnią otwartość kodu nie starałam się uczyć javascript. Wystarczały mi dotąd banalnie prościutkie gotowce.

Co mi radzicie? Zapomnieć o wykresach w PHP i zacząć kombinować np. z CGI? A może całkiem z czym innym? Szczerze mówiąc, nie mam jeszcze pojęcia, co można zrobić w CGI, czy to w ogóle obejmuje grafikę i jakiej jakości. Mam spore doświadczenie w programowaniu ale bardzo niewielkie w aplikacjach internetowych. Dotąd wystarczał mi HTML + PHP jako silnik obliczeniowy. Teraz czas na coś o większych możliwościach.
Do flasha jakoś nie mam przekonania. Te produkcje, co widzę, są mało ciekawe technicznie, wyglądają jak bohomazy z MSPainta.

Działam na wynajętym serwerze, żadna instalacja nie wchodzi w grę.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
neptus

-----

Przesadzasz i to mocno.

Mam od wieków dział, gdzie udostępniam za friko mnóstwo algorytmów, grafik, słownik itd. Olbrzymia kolekcja. I jeszcze użeram się z leniami, co nie potrafią czytać podstawowych wzorów i nie znaja podstaw arytmetyki.

Coś muszę zachować dla siebie, żeby mieć z czego zyć. Po stronie klienta ma byc wynik obliczeń i to starczy. Nic więcej użytkownikowi nie jest potrzebne. Wiem, że taka budowa strony jest możliwa, bo takie strony istnieją. Na przyszły raz, gdy coś takiego napotkam, po prostu zapytam autora, z czego korzysta.
+Quote Post
decha-design

-----

Przepraszam, że się wtrącę w Waszą rozmowę ale:
Cytat(neptus @ 15.12.2008, 01:03:22 ) *
Na przyszły raz, gdy coś takiego napotkam, po prostu zapytam autora, z czego korzysta.
Nie sądzisz, że jeśli ten 'autor' korzysta ze swojego własnego skryptu/dzieła/programu (jak zwał tak zwał) to Ci to tak po prostu udostępni? Popatrz na Siebie. Ty nic nie chcesz udostępnić... to tak nawiasem ...
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 15:45