Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][JavaScript] Jeditable jQuery - Jak to działa :)
BatGraf

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć

Sorki, że byc może pytam o cos oczywistego, ale borykam sie z tematem i za nic nie mogę go odgryźć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Chcę zrobić boxy, które można "na żywo" edytować. podpowiedziano mi na forum (dzięki), żeby skorzystać z jeditable - pluginu jQuery

Wydaje mi się, że jest to na stronie jQuery opisane zrozumiale. Jednak poddałem sie i zwracam się do Was z ogromną prośbą o wytłumaczenie tego jak to działa.

1. Jak "podłączyć" plugin ?
2. Jak działa zapis/odczyt (wiem, że poprzez "save.php" i "echo.php" ale nie moge tego połapać)

Głównie chodzi mi o "Textile renderer" - formularz, który "łamie" wiersze.
Nie chcę, żeby ktoś dał mi gotowca (skopiuj/wklej) ale poświęcił odrobinę cierpliwości i opisał jak i co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu i z góry wielkie dzięki.

:| nikt tego pluginu nie zna ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
BatGraf

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

znam angielski, bardzo słabiutko i to jest na pewno mój duży problem, ale jakoś daję sobie z tym radę korzystając z google.
Z podłączeniem o tyle mam problem, że jak dołączyłem plik js, nie działa. Dopiero jak skopiowałem wszystkie <script src... to wtedy działa (tzn można klikając , wyedytować tekst.)

Problem mam z tym, że javascript i ajaxa znam szczątkowo, ale staram się przyswajać jak najwięcej. Mówisz o DOM - dla mnie to ciut czarna magia.

Sądziłem, że działa to w ten sposób:

1. po "podłączeniu" plików jQuery i tego pluginu, można klikając wyedytować tekst (pokazuje się w formularzu)
2. po zatwierdzeniu, zawartość formularza wysyłana jest do pliku "save.php", który robi update w bazie,
3. zaraz po tym wczytuje się w miejsce tekstu, zawartość pliku "echo.php"

Tak rozumuję, ale po rozebraniu tych dwóch (save.php i echo.php) znalazłem powiazania do jeszcze innych plików. Chciałem próbnie wyświetlić tylko cokolwiek i w "echo.php" wstawiłem czysty tekst - klapa.

Nie dziw się proszę, ze "tam jest napisane" a ja tego nie widzę. Angielskiego nie nauczę się w godzinę, tak jak i javascript czy ajaxa. Pytam się bo nie mogę tego zrozumieć, kogoś, kto wie co to jest i jak to działa i ma chęć i cierpliwość wytłumaczyć, tak, żebym w przyszłości ja mógł komuś np na tym forum, wyjaśnić to samo.

Nie chcę gotowców, jedynie odrobiny pomocy, cierpliwości itd (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 22:27