Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]"Zegar" graficzny, odświeżanie wykresu - czym?
neptus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam coś w rodzaju zegara - specyficzny wykres kołowy zależny od czasu. Wykres jest po skomplikowanych obliczeniach kreślony w php i wywoływany z parametrami.

Marzy mi się, by
1. Wykres odświeżał się automatycznie, powiedzmy, co 5 min.
2. Nie przeładowywać przy tym całej strony,
3. Sprawić wrażenie ciągłości tej operacji (mniej więcej jak obrót wskazówek zegara),
4. Skrypt i ścieżki do plików na serwerze w postaci explicite mają być niedostępne dla użytkownika.

PHP samo tego nie zapewni.
Jakieś skrypty w Ajax pewnie da się w sieci znaleźć i zaadaptować. Te skrypty jednak z definicji nie spełniają wymagania p-ktu 4., bo tam wszystko jest podane na tacy. A może się mylę i da się użyć ścieżek względnych bez ujawniania bazowej? Moje dotychczasowe doświadczenie jest w tej materii negatywne ale też ze względu na zbytnią otwartość kodu nie starałam się uczyć javascript. Wystarczały mi dotąd banalnie prościutkie gotowce.

Co mi radzicie? Zapomnieć o wykresach w PHP i zacząć kombinować np. z CGI? A może całkiem z czym innym? Szczerze mówiąc, nie mam jeszcze pojęcia, co można zrobić w CGI, czy to w ogóle obejmuje grafikę i jakiej jakości. Mam spore doświadczenie w programowaniu ale bardzo niewielkie w aplikacjach internetowych. Dotąd wystarczał mi HTML + PHP jako silnik obliczeniowy. Teraz czas na coś o większych możliwościach.
Do flasha jakoś nie mam przekonania. Te produkcje, co widzę, są mało ciekawe technicznie, wyglądają jak bohomazy z MSPainta.

Działam na wynajętym serwerze, żadna instalacja nie wchodzi w grę.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
1. Wykres odświeżał się automatycznie, powiedzmy, co 5 min.
2. Nie przeładowywać przy tym całej strony,
3. Sprawić wrażenie ciągłości tej operacji (mniej więcej jak obrót wskazówek zegara),

Flash?
W PHP + Ajax bys to zrobil gdybys animacji nie potrzebowla (niby mozna by kombinowac i wygenerowac posrednie klatki animacji miedzy 2ma wykresami, posciagac te obrazki a potem je szybko userowi wyswietlic, ale pewnie flaszem szybciej to zrobisz).

a "CGI" niczym sie od PHP nie rozni, jest tylko posrednikiem miedzy przegladarka a jakims dowolnym programem na serwerze.
+Quote Post
neptus

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(dr_bonzo @ 14.12.2008, 11:18:38 ) *
Flash?
W PHP + Ajax bys to zrobil gdybys animacji nie potrzebowla (niby mozna by kombinowac i wygenerowac posrednie klatki animacji miedzy 2ma wykresami, posciagac te obrazki a potem je szybko userowi wyswietlic, ale pewnie flaszem szybciej to zrobisz).

a "CGI" niczym sie od PHP nie rozni, jest tylko posrednikiem miedzy przegladarka a jakims dowolnym programem na serwerze.

Sorry, ale gdybym nie potrzebowała animacji, to po kiego grzyba mi jakikolwiek Ajax?

Nie trzeba nic pośredniego generować. Wystarcza odświeżanie co 4 min. To oznacza mniej więcej 1 stopień obrotu tarczy. Ciągłość nie polega na ilości klatek a na niezauważalnym odświeżaniu, choćby i różnice były radykalne. Zrobić to w aplikacji na komputerze to ja umiem. Cały obraz tworzy się w pamięci i ładuje do pamięci ekranu hurtem. W przeglądarce i PHP tak się zrobić nie da. Daje sie to zrobić np. w javie czy javascript, bo wtedy korzysta się z pamięci komputera odbiorcy. Ale coś za coś, za udostępnienie pamięci płaci się kodem źródłowym.

CGI samo jest programem na serwerze, a nie pośrednikiem. Tyle to ja akurat wiem. Nie wprowadzaj w błąd, jeśli sam nie wiesz, z czym się to je. Nie wiem jedynie, czy może wykonywać procedury graficzne. To jest do sprawdzenia ale obawiam się, że sporych rozmiarów aplikacja CGI będzie mulić i cały efekt szlag trafi.

Mam nadzieję na odpowiedź kogoś, kto ma zielone pojęcie o temacie.

Przykład 1:
strona http:astroalgorytmy.eu, panel "Teraz na niebie i Ziemi" pokazuje obraz nieba w momencie wyświetlenia strony. Każdy z kawałków panelu wymaga odświeżania z inną częstotliwością. Dla głównego fragmentu to będą 4 min, dla Księżyca wystarczy odświeżanie co 4 godziny, a w praktyce nikt nie będzie się na to tyle czasu gapił i mozna sobie sprawę odpuścić.

Przykład 2:
http://astroalgorytmy.eu/wiki/phpf/viewpage.php?page_id=24
Ten sam wykres, nieco bardziej rozbudowany i z odświeżaniem przez opcje meta "refresh". Dla demonstracji jest ustawienie co 1 min.
Działać to to działa ale przeładowywanie całego okna wygląda nieciekawie, czyt. nieprofesjonalnie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wacko.gif) Przerysowanie wykresu nie powinno "skakać".
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:49