![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy istnieje jakiś sposób na przechowywanie danych w trybie offline? Mam zamiar zrobić ankietę, która będzie uruchamiana również w trybie offline (bez dostępu do internetu i serwera) ale nie wiem, jak zebrane dane zapisać na komputerze, na którym ankieta jest wypełniana. Próbowałem Javę, ale aplety javy nie mają dostępu do dysku. Chciałbym również, żeby zapis danych był w miarę możliwości niewidoczny (bez potwierdzania użytkownika o procesie zapisu). Podczas następnego uruchomienia aplikacji aplikacja sprawdzałaby dostęp do internetu i dane eksportowane byłyby na serwer. Czy nadają się do tego cookies ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Mam zamiar zrobić ankietę, która będzie uruchamiana również w trybie offline (bez dostępu do internetu i serwera) ale nie wiem, jak zebrane dane zapisać na komputerze, na którym ankieta jest wypełniana. A Google Gears? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A Google Gears? Ciekawe rozwiązanie, porozmawiam o tym jutro ze zleceniodawcą czy możemy instalować oprogramowanie google Niemniej obmyśliłem taką koncepcję: 1) aplikacja komunikuje się z serwerem i pobiera zestaw okien, pytań i możliwych odpowiedzi (w wersji offline pobiera z pliku sporządzonego przez javę podczas ostatniej sesji online), oba typy danych mają niemalże identyczny format dzięki czemu implementacja jest łatwa 2) odbywa się ankieta (user zaznacza odpowiedzi w kolejnych oknach) 3) po kliknięciu w zakończ aplikacja wysyła wyniki do serwera (w wersji offline zapisuje wyniki do pliku), tutaj format też jest podobny więc implementacja parsera na serwerze nie będzie dużym problemem Za każdym razem podczas uruchomienia aplikacji sprawdza ona obecność zapisanych ankiet i jeśli jest połączenie z serwerem wysyła je na serwer. Przyznam szczerze nie bawiłem się jeszcze Google Gears, ale bardzo pachnie mi rozwiązaniem serwerowym (czyli aplikacją bazodanową instalowaną po stronie klienta - vide XAMPP proponowany przez ~Kildyt), poza tym rozwiązanie od ~dr_bonzo wyadaje mi się bardziej prawdopodobne do zastosowania na BlackBerry (bo już w firmie słyszałem szepty o tej zabawce) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 07:35 |