![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pomysł na zrobienie takiego logowania na bazie:
1. Nie ma sesji, ani cookies. 2. Struktura tabeli z sesjami: Kod +---------+------------+--------------+---------+------------+-------------+ | user_id | session_id | user_browser | user_ip | start_time | remember_me | +---------+------------+--------------+---------+------------+-------------+ Objaśnienia:
4. Remember_me: działa, jeśli jest dozwolone w konfiguracji. Pytania: 1. Czy to bezpieczne? Coś pominąłem? 2. Czy sprawdzać oprócz tego $_SERVER['X_FORWARDED_FOR']; //I czemu nie znalazłem tego w manualu? 3. Na ile powinienem ustawić domyślny czas trwania sesji (bo może być albo domyślny, albo na zawsze (remember_me może być 0 lub 1)). Ten post edytował infoo1 12.12.2008, 22:05:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat oj ... miałem na mysli dwa okna IE = dwie różne sesje (bądź dwa okna FF to dwie różne sesje), nie pamiętam czy ten efekt jest pod FF czy pod IE ale chyba w obu ... Mówiłem o tym:Cytat otworzę stronę w FF, zaloguję się, skopiuje adres do IE i mam ciągle tą samą sesję. Cytat poza tym funkcja is_session() zawsze zwróci true, o ile nie zawiesi procesu (to samo w get_user_id) Dlaczego? Co zrobić, aby działało?Cytat magicznych zmiennych A co to? Chodzi o define("SESSIONS_TABLE", $config['prefix'].'sessions');, a potem w zapytaniu:Cytat $sql = "SELECT user_id FROM ".SESSIONS_TABLE." WHERE session_id='".$sid."' AND user_browser='".$user_browser."' AND user_ip='".$user_ip."'";
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego? Co zrobić, aby działało? chodzi mi o to:
przypisanie $rec = $arr zawsze da true bo się udało, więc pętla while będzie nieskończona .... http://pl.php.net/manual/pl/control-structures.while.php no i skąd bierzesz zmienne $sid, $user_browser itd w funkcji is_session ? Ten post edytował Darti 13.12.2008, 00:43:54 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:27 |