![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkującym, raczej mało znającym inżynierie oprogramowania, koderem. Ostatnimi czasy zagłębiam się w temat Frameworków. Chciałbym abyście poradzili mi jakiego Frameworka wybrać do nauki i wydajnego tworzenia aplikacji z naciskiem na naukę. Chciałbym środowiska które nie robi wszystkiego za mnie, daje dużo wolnej ręki a jednocześnie jest przejrzyste. Zależałoby mi na tym aby było do niego dostępnych trochę polskich tutoriali (niekoniecznie polska dokumentacja ale byłoby super).
Przyglądałem się już ZF ( heavymind ) oraz phiendowi i artom na jego temat na php.pl, wydaje mi się że oba w pewnym stopniu mi nie pasują, cakePhp wydaje się mało rozbudowany. Co możecie poradzić?
Powód edycji: [Spawnm]: przenoszę do działu 'Frameworki' oraz przypinam.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie, w K tworzysz bazę danych "ręcznie" (co dla mnie jest dużą zaletą), natomiast cała komunikacja z bazą danych realizowana jest z użyciem abstrakcji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, w K tworzysz bazę danych "ręcznie" (co dla mnie jest dużą zaletą), natomiast cała komunikacja z bazą danych realizowana jest z użyciem abstrakcji. To w takim razie chyba się nie zrozumieliśmy - pisząc abstrakcja miałem na myśli również abstrakcję definiowania schematu bazy oraz budowania sqli. To dają rozwiązania typu propel i doctrine. Tego Ci nie da np PDO (chyba, że się mylę). Oczywiście nie mówię, że jest to zaleta - bo sam się męczyłem, jak za pomocą doctrina napisać trochę bardziej skomplikowane zapytanie i skończyło się na bezpośrednim wykorzystaniu PDO. Niestety, nie ma rozwiązań idealnych. A czym Twoje rozwiązanie się różni od tego co napisałem wcześniej? Cytat Ale przecież nie musisz korzystać z propela przy pisaniu projektu pod symfony - zawsze możesz korzystać bezpośrednio z sqli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
To w takim razie chyba się nie zrozumieliśmy I chyba dalej się nie rozumiemy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Kohana nie posiada generatora bazy danych na podstawie napisanego schematu (schema.yml). Cały schemat (tabele, kolumny, relacje itd.) tworzysz ręcznie. Natomiast jeśli chodzi o samą komunikację z bazą danych to K posiada warstwę abstrakcji bazy danych (MsSQL, MySQL, MySQLi, PostgreSQL). Dodatkowo (i chyba o to Ci chodzi) posiada tzw. query builder czyli narzędzie służące do dynamicznego tworzenia zapytań: http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/builder Można również korzystać z bezpośrednich zapytań do bazy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:28 |