![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkującym, raczej mało znającym inżynierie oprogramowania, koderem. Ostatnimi czasy zagłębiam się w temat Frameworków. Chciałbym abyście poradzili mi jakiego Frameworka wybrać do nauki i wydajnego tworzenia aplikacji z naciskiem na naukę. Chciałbym środowiska które nie robi wszystkiego za mnie, daje dużo wolnej ręki a jednocześnie jest przejrzyste. Zależałoby mi na tym aby było do niego dostępnych trochę polskich tutoriali (niekoniecznie polska dokumentacja ale byłoby super).
Przyglądałem się już ZF ( heavymind ) oraz phiendowi i artom na jego temat na php.pl, wydaje mi się że oba w pewnym stopniu mi nie pasują, cakePhp wydaje się mało rozbudowany. Co możecie poradzić?
Powód edycji: [Spawnm]: przenoszę do działu 'Frameworki' oraz przypinam.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@phpion
Hehe tu właśnie dochodzi kwestia gustów. Każdy z nas ma inne oczekiwania do frameworka. Ja zrezygnowałem z CI z powodu kiepskiej obiektowości (wiem, że Kohana pod tym względme jest dużo lepsza) oraz ogólnie dużej prostoty (dużo rzeczy trzeba było sobie samemu dorobić). W Symfony cenię to, że 95% standardowych rzeczy mam "out of the box" i "ready to use". Wiąże się to też z pewnymi ograniczeniami - np. wspomniane przez Ciebie wykorzystanie Propela jako ORM. Widoki co prawda Propel wspiera, ale fakt faktem, że abstrakcja wymusza zrezygnowania z opcji niestandardowych, jak np. dodatkowe typu pól w Postgresie. Można oczywiście zrezygnować z Propela i pisać wszystko samemu, ale wtedy traci się wiele udogodnień, które oferuje w Symfony. Symfony ma też ten "minus", że wymaga znajomości/douczenia się pewnych zagadnień typu Prototype, Propel, subframework do formularzy czy konstrukcja yml - wynika to z tego, że Symfony wykorzystuje wiele komponentów napisanych przez kogoś innego. Jest to z jednej strony plus (bardziej dojrzałe i przetestowane rozwiązania), ale z drugiej strony wymaga większego wkładu w naukę na początku aby móc wykorzystać 100% możliwości. Ogólnie jednak powiem Ci, że testowałem 3 frameworki i w każdym dopisywałem sobie pewne "skróty" i dodatki. Po przerzuceniu się na Symfony okazało się, że tam już wszystkie te rzeczy były i to w zasadzie miały podobne api do tego co ja napisałem. Można więc powiedzieć, że w Symfony jest tok myślenia jaki ja preferuję. Teraz gdy powoli przerzucam się na Symfony 1.2 widzę, że dodano tam jeszcze więcej tego typu umilaczy. Ty masz pewnie podobnie w Kohanej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 03:37 |