![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2003 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam nastepujacy problem:
mam otworzyc plik tekstowy do odczytu na serwerze z ktorym lacze sie poprzez SSH znam IP serwera, i oczywiscie login i haslo, ale bladego pojecia nie mam jak to zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ok ale jak to bedzie plik graficzny albo video? chyba cat odpada...
Dlaczego? Plik to plik. Pod uniksem nie ma znaczenia czy plik jest tekstowy czy binarny (w zasadzie pojęcia ,,tekstowy'' i ,,binarny'' w kontekscie pliku pochodzą od DOSa). Cytat Podsumowując, chcąc wstawić zawartość pliku plik.txt na jakimś serwerze serwer.pl do naszej strony php piszemy: [php:1:1b6aab4f30]<pre><? echo `ssh login@serwer.pl "cat plik.txt"`; ?></pre>[/php:1:1b6aab4f30] albo używając [manual:1b6aab4f30]passthru[/manual:1b6aab4f30]()?
Tak. Cytat Ok ale co z haslem? Trzeba używać tych kluczy? Nie mozna "przemycić" hasła w poleceniu ssh?
Najpopularniejsze klienty SSH (OpenSSH i ssh.com) nie pozwalają na podanie hasła w postaci parametru. Być może jakiś inny na to pozwala, ale nie liczyłbym na to. Jeśli i tak chcesz wpisać hasło na stałe to nie ma raczej problemu z ustaleniem sobie klucza. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:51 |