Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zadania tekstowe z równań pierwszego stopnia
daniel1302

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam równania[pierwszego stopnia z jedną niewiadomą] znam dobrze(tak myślę) ale gdy przyjdzie rozwiązać zadania tekstowe to już ani rusz. Proszę o wytłumaczenie tego na przykładzie jednego z tych zadań.

Nie chcę gotowca lecz proszę o wytłumaczenie jak to się robi.
Czy jest jakiś sposób na naukę zadań tekstowych?

zad.1
Brat jest trzy razy starszy od siostry, a siostra jest o 6 lat młodsza od brata. Ile lat ma siostra?

zad.2
Na zlecenie klienta makler ma kupić akcje spółek A i B za 1000zł. Cena jednej akcji spółka A jest równa 4.25zł, a jedna akcja spółki B kosztuje 6.75zł. Ile maksymalnie akcji każdego rodzaju makler może kupić jeśli tańszych akcji ma być o 10 więcej niż droższych?

zad.3
Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody żeby mieszanka zawierała 20% soku.
Uwaga! Dla uproszczenia obliczeń przyjmujemy, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody.

zad.4
Do 5 litrów wody dodano 0.75l soku. Iluprocentowy roztwór mamy.

Nie wiem co mnie tak zraża ale obliczenia idą mi dobrze.
Proszę o podanie jak ułożyć równianie tylko ponieważ tylko tego nieumie i proszę powiedzieć jak mam się tego nauczyć.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Ociu

Grupa: Moderatorzy

Dość.
Jeśli ktoś myśli, że będziemy pomagać w pracach domowych to się grubo myli. Czas się nauczyć, ponieważ My na klasówki nie będziemy chodzić za kogoś, komu się nie chce książki otworzyć.

Następne tego typu tematy będą kończyć się ostrzeżeniami.

Zamykam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 18:25