![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam następujący problem: Na stronie mam zarówno hiperłącza tekstowe, jak i w formie obrazków. Z tekstowymi jest ok (zmienia sie kolor border-bottom dla linka aktywnego), natomiast w przypadku obrazków (niebędących display:block) ... również pojawia się linia poziomia (przecina obrazek co wygląda fatalnie). W związku z tym mam pytanie - jak w CSS wpisać inne zachowanie dla linków obrazkowych (tak aby tej poprzecznej linii nie było)? Oto schemat kodu strony: A to CSS'ki:
Oczywiście mógłbym dać display:block, ale chcę mieć oba obrazki w tej samej linii, wyśrodkowane. Na rysunku poniżej widać poprawny link tekstowy ("edytuj") oraz tę irytujacą linię przechodzacą przez środek ikonek - ona właśnie jest do usunięcia. (IMG:http://img201.imageshack.us/img201/7939/clipboard01es9.jpg) Proszę Was o pomoc! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Ten post edytował dolby 4.12.2008, 22:22:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja widzę dwa wyjścia:
1. możesz dać obrazek jako tło linka, w css ( z tego co widzę, nie wyświetlasz galerii zdjęć) i za pomocą padding'u odsunąć tekst odnośnika na tyle, żeby tła nie zasłonił. w ten sposób podkreślenie będzie widoczne tylko pod tekstem. 2. Umieszczaj obrazki i tekst w linku w następujący sposób: obrazek<br />tekst odnośnika to także daje pożądany skutek edit: właśnie przyjrzałem się Twojemu kodowi i widzę, że obrazek i tekst to osobne linki. nie rozumiem więc jak doszło do tego, że podkreślenie się pojawia pod obrazkami, zamiast border'u (domyślnie niebieskiego). Obrazek będący odnośnikiem nie ma podkreślenia, ale border. Może coś przeoczyłeś? EDIT2: Aby pozbyć się odstępu musisz wywalić wszystkie białe znaki pomiędzy obrazkami (albo "nie białe"). Najlepiej Nie dawaj więcej niż jeden obrazek wewnątrz jednego odnośnika Ten post edytował hiszpanespaniol 4.12.2008, 22:38:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:52 |