![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jak już wcześniej pisałam zaczynam zabawę z php, mam kurs podstawowy za sobą(oczywiście tylko teoretycznie) i chciałabym zacząć zabawę z php pierwsze zadani które chciałabym zrobić to wypisać dni tygodnia, (wiem że to dla niektórych to banał ale dla mnie pierwszy program więc proszę o wyrozumiałość) oczywiście chciała bym, zrobić to sama ale niestety nie mam pojęcia jak czego mam użyć i jak zacząć ? - elseif - for - if_else - switch - while a może czegoś innego czy muszę zdeklarować każdy dzień tygodnia? proszę o jakieś porady ps. jeżeli nikomu to nie będzie przeszkadzało będę umieszczała tylko w tym jednym temacie moje pytania żeby nie zaśmiecać forum, oczywiście pytania będą tylko wtedy gdy czegoś nie będę wiedziała lub nie znajdę na forum Ola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc radził bym użyć JS a nie php ponieważ będzie musiała być przeładowana strona, co do samego algorytmu to:
1. Stwórz tablice 'miesiące' w niej ilość dni. 2. Funkcję o nazwie 'rokPrzestępny' w niej sprawdzasz czy rok dzieli się przez 4 i nie dzieli się przez 100 i jeśli wszystko jest 'true' zamieniasz $miesiące['luty']='29' 3. Przy wczytywaniu www odpalaj funkcję 'rokPrzestępny' i w pętli w JS twórz formularz. 4. Kolejna funkcja która uaktywnia się jak ktoś rozwinie listę z pkt 3 która obok wylicza dzień tygodnia. Na razie tyle... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) @Pyro "jak już wcześniej pisałam zaczynam zabawę z php, mam kurs podstawowy za sobą(oczywiście tylko teoretycznie) i chciałabym zacząć zabawę z php" Powiedzmy, że się domyśliłem po nicku i powyższym cytacie, chć mam również wątpliwości po przeczytaniu: "dziękuję dziękuję ale nie chodzi mi o taką pomoc, chciałbym sama pomału do wszystkiego dochodzić bo się nigdy nie nauczę, jak najbardziej przykłady mogą być ale nie od razu gotowe kody" Ale wygląda to na niewinną literówkę. Ten post edytował ShadowD 3.12.2008, 16:21:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 06:34 |