|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam taki problem przy tworzeniu bazy danych klientow i przypisanych do nich uslug. Tworze tabele customers ze wspolnymi kolumnami dla klientow indywidualnych i przedsiebiorcow:
Teraz chce rozdzielic to na klientow indywidualnych i przedsiebiorcow, wiec tworze 2 tabele dziedziczace:
I teoretycznie wszystko gra do momentu, kiedy nie stworze innej tabeli z kluczem obcym wskazujacym na tabele customers:
W momencie kiedy wywoluje INSERT zapisujacy usluge dla danego klienta:
otrzymuje blad, ze klucz 1 nie istnieje w tabeli customers Klucz 1 istnieje w tabeli private_customers, ktora dziedziczy po customers. Dlaczego PostgreSQL nie widzi tego wpisu jako obecnego w tabeli customers?
Pokazuje mi ten wpis. Jezeli dam INSERT bezposrednio do tabeli customers, pomijajac tabele private_customers, corporation_customers wszystko dziala bez problemu. Wniosek z tego taki, ze postgres traktuje referencje do tabeli customers bezposrednio nie uwzgledniajac wpisow w tabelach potomkach. Troche mi to teraz komplikuje sprawe, bo nie chce trzymac danych klientow indywidualnych w jednej tabeli, bo chce narzucic wymog wpisania numeru pesel, numeru nip i dla przedsiebiorcow wprowadzic dodatkowe klucze obce. Jak to mozna rozwiazac? Ma ktos pomysl, stawiam piwo! Pozdrawiam |
|
|
|
prond Chyba zła wiadomość (cytat z http://www.postgresql... 15.12.2008, 09:17:10
Mikz Podłączam się pod temat, dlatego odkopuję. Przedst... 26.06.2010, 14:35:00 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 10.06.2026 - 18:49 |