![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie odnośnie dodawania dwóch cyfr które zawierają literę i trzy cyfry np. A001+1=A002 A002+1=A003 itd. w jaki sposób można dodać takie ciągi? Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstawiłem zapytanie do bazy w pętle while i rekordy zaczęły się dodawać, ale pojawił się kolejny problem, nie wiem jak przed zapisaniem do bazy przekształcić cyfrę 1 na 001 i dopiero zapisać w bazie.
Kod if($_POST["send"]==1){ //sprawdzanie czy formularz został wysłany $serial=$_POST["serial"]; $razy=$_POST["razy"]; //print $serial; $i=0; while($i<=$_POST["razy"] ) { $suma= $serial + $i ; print_r($suma.","); $i++; // $sum=$suma[$i]; // funkcja zmieniająca 1 na 001 $n=3; function number_pad($serial,$n) { return str_pad((int) $serial,$n,"0",STR_PAD_LEFT); } mysql_query("insert into sonda set serial='$suma'"); //echo "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"0;URL=dodaj_ktest.php\">"; } } przy próbie zapisu pojawia się błąd: Fatal error: Cannot redeclare number_pad() (previously declared in i chodzi o linijkę "function number_pad($serial,$n) {" Z góry dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:55 |