![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie czy macie jakieś obserwacje dotyczące wydajności symfony w dużych projektach. Konkretnie nurtuje mnie czy rozległość "w poziome" portalu wpływa znacząco na wydajność. Czyli przykładowo jeden projekt symfony obsługuje np. wortal + sklep + forum + katalog. Wiadomo w takich przypadkach przyrasta klas, reguł w konfiguracji itp. Pytanie czy to znacząco negatywnie wpływa na wydajność. Nie mam jeszcze nic na czym mógłbym to porównać, więc chciałbym poznać wasze opinie/doświadczenia. Żeby doprecyzować chodzi mi tu o to, że portal (a co za tym idzie pojedynczy request) nie tyle jest skomplikowany co rozległy. Ten post edytował athabus 1.12.2008, 16:52:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LOL "Niestety nie znam się na tym ale mi się wydaje ..." - blablabla Proponuję przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem to, co napisałem, a nie przypisywać mi stwierdzień, których nie użyłem. Cytat Jeśli chodzi o porównanie Propela z Doctrinem to możliwości są podobne z choć ze wskazaniem na Propela jako bardziej funkcjonalny ORM. W kwestii szybkości jest już bardziej jednoznacznie. Doctrine jest szybszy. Od Propela w wersji 1.2 natomiast Propel 1.3 bije na głowę Doctine'a. Co przy podobnych możliwościach dyskwalifikuje Doctrine'a. Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Co ma propel bardziej funkcjonalnego? I na jakiej podstawie twierdzisz, że propel 1.3 bije na głowę doctrina pod względem wydajności? Edit: Przykład, czego brakuje w propelu to możliwości złączenia jednej tabeli wiele razy (po różnych kolumnach) do innej, tej samej tabeli. W doctrinie jest to możliwe dzięki aliasom w dqlu. Natomiast w propelu ma to być dopiero zaimplementowane w wersji 2.0, co pewnie szybko nie nastąpi sądząc po częstotliwości commitów do repozytorium w ostatnim czasie. Ten post edytował michalg 1.12.2008, 22:02:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 16:48 |