Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Debian na serwer
radmistrz2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Chcę nauczyć się stawiać serwery www. Wybrałem już debiana. Teraz mam kilka pytań.
1. Mam radiówkę. Czy mój serwer będzie mógł być widoczny z zewnątrz??
2. Co będę musiał doinstalować aby komputer mógł działać jako serwer?
3. Czy wystarczy do nauki komputer za allegro za 300 zł (80 GB, celeron 2,6, 1 GB ram) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
conel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1) Zależy od Twojego dostawcy internetu, czy udostępnia Ci zewnętrzny adres IP. Jeżeli nie, to zawsze możesz poprosić o udostępnienie portu(ów) dla maszyny za natem.
2) Y, usługi które chcesz udostępniać światu?
3) Tak.

Z tego co napisałeś wnioskuję, że albo na oczy nie widziałeś Linuksa i dokonałeś wyboru dystrybucji jedynie poprzez fajną nazwę, albo masz o tym kiepskie pojęcie. Polecałbym poczytać trochę artykułów odnośnie samej ogólnie pojętej konfiguracji systemu, tudzież administracji nim, a dalej dokumentacji poszczególnych usług (Apache, proftpd dla przykładu), lub ostatecznie jakiś artykułów.

Dodatkowo wiedz, że Linux, to nie Windows i jeśli myślisz, że odpalisz sobie Xy i skonfigurujesz serwer WWW klikając to możesz się bardzo rozczarować. Jeśli już trafisz na tego typu nakładkę, to nie radziłbym z tego korzystać. IMO takie front-endy z reguły robią burdel i syf w plikach konfiguracyjnych, a klikaniem nie przyswoisz sobie umiejętności do (być może) przyszłego administrowania ważniejszym system via SSH, gdzie obciążanie maszyny tylko po to, aby "administrator" mógł sobie wyklikać konfigurację kilku vhostów z poziomu interfejsu graficznego i puszczaniem go przez VNC jest po prostu niedopuszczalne.

PS: Ze swojej strony szczerze polecam zaznajomić się przynajmniej z konfiguracją jądra systemowego. Nie raz i nie dwa dojdzie do tego, że będziesz musiał skompilować od nowa kernel, a przy pierwszym razie dostaniesz na 99% nagrodę w postaci "Kernel Panic" (chyba, że skorzystasz z "generatorów" konfiguracji jądra, który skompiluje Ci, prawdopodobnie, wszystko co tylko możliwe, a to nie tędy droga).

Ten post edytował conel 1.12.2008, 10:11:27
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 22:37