Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> .htaccess - zabezpieczenie plików przed odczytem za pośrednictwem URLa
ska
post 26.11.2008, 11:28:05
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam taki oto problem:
Na stronie jest flash, który pobiera sobie plik xml. Chciałbym zabezpieczyć przed podglądaniem pliku xml przez url (mojastrona.pl/config.xml)

Niestety zabezpieczając na bardzo rózne sposoby za pomocą htaccess udaje się oczywiście zablokować dostęp przez URL, ale niestety flash także nie może pobrać tego pliku.

Przykład wpisu .htaccess, na którym działa zabezpieczenie URL, ale "wysypuje" się flash (też nie uzyskuje dostępu do tego pliku).
  1. :Location /config/config.xml
  2. Redirect notfound

czy ma ktoś może jakiś pomysł na taką sytuację?

Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Ten post edytował ska 26.11.2008, 11:33:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ska
post 27.11.2008, 08:22:21
Post #2

-----

Tak, wiem, że request idzie po zwróceniu contentu do przegladarki (nawet to wyżej napisałem), więc w zasadzie się trochę łudziłem, że zna ktoś jakiś trick :-] ... plik konfiguracyjny wskoczy sobie do flasha prawdopodobnie (choć to i tak nie rozwiązanie, bo można go pobrać z cache i rozkompilować, ale trudno - haseł tam nie ma żdanych) ... natomiast może za pomocą PHP uda mi się zwracać do przegladarki obiekt flasha, np przy wywołaniu pliku flash.php, a .htaccessem zablokuje wywoływanie flasha za pomocą url'a.

Edit:
No i się udało :-)
Dzięki za odpowiedzi.

Ten post edytował ska 27.11.2008, 11:41:06
+Quote Post
sowiq
post 27.11.2008, 12:05:33
Post #3

-----

Cytat(ska @ 27.11.2008, 08:22:21 ) *
może za pomocą PHP uda mi się zwracać do przegladarki obiekt flasha, np przy wywołaniu pliku flash.php, a .htaccessem zablokuje wywoływanie flasha za pomocą url'a.

A czy flasha ściągniętego pod nazwą flash.php nie da się 'rozkompilować'? Plik ściągasz ten sam, ma on tą samą zawartość i tak samo cache'uje się w przeglądarce - ma po prostu inną nazwę. Jeśli ktoś wpisze do paska adresu zamiast flash.swf - flash.php to otrzyma dokładnie to samo.

Więc jak dla mnie to nie jest rozwiązanie.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.06.2025 - 15:57