Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zamiast /index.php?page=contact - /contact, RewriteRule?
Apocalyptiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Często na stronach internetowych spotykam się z takimi adresami podstron: site.com/contact. Jak takie coś najprościej uzyskać? Robi się to korzystając z RewriteRule? I czy nie ma jakichś przeciwwskazań co do stosowania czegoś takiego?

Ten post edytował Apocalyptiq 20.11.2008, 20:43:46
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
A co znaczy flaga [L] przy RewriteRule? Na stronie Apacha nie mogę tego znaleźć...

Jest na pewno. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Cytat
Czyli gdyby były jakieś inne RewriteRule'y, to to [L] zapobiegnie dalszym przeróbką danego adresu?

A widzisz, znalazłeś. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
podawać teraz wszędzie adresy bezwzględne?

Źle zrozumiałeś. Chodzi o to, aby w odwołaniach do adresów podawać linki bezwzględnie w ramach hosta, tj: zamiast np. url('.../gfx/img.jpg') podawać /gfx/img.jpg.

Cytat
Czyli gdyby były jakieś inne RewriteRule'y, to to [L] zapobiegnie dalszym przeróbkom danego adresu?

Tak.

Cytat
Niby jak jest jakiś adres, to jest ok - chyba że ktoś skopiowałby adres i gdzieś zmienił na dużą literę np. jakąś jedną małą literę. Warto się w to bawić (bo i od strony przechwytywania $_GET['page'] trzebaby to przerobić)?

Chyba nie; nie jestem pewien, czy np. google rozróżnia wielkość liter w adresach.

Cytat
Czyli stosuje się to do ograniczania tej pierwszej ścieżki? Z lewej i prawej, czyli w moim przypadku - wyjmuje to cały adres po siatka/. A jakby się tych kotwic nie dało, to jak byłby interpretowany (.*)?

Początek przetwarzanego wyrażenia i koniec. Np. /sciezka/plik/etc z $/^ będzie szukać w ramach całego wyrażenia. Bez operatorów, w dowolnej jego części.

Cytat
Już mi nie chce działać - wie może ktoś dlaczego? Zamieniłem [a-zA-Z-_0-9] na [^/] (wszystkie znaki oprócz slasha).

Wszystkie znaki oznaczała . (kropka). (Pisane z palca): ([.^/]+)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 10:03