![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
w temacie Temat: Symfony_szablony_widoki opisałem jak można zapisać widok do bazy. powstaje pytanie jak zabronić uruchomienia jakiejś akcji z przeglądarki? żeby można było z tej metody korzystać w $this->getController()->getPresentationFor() ale żeby ktoś nie mógł sobie wpisać w pasku URL przeglądarki tej akcji i nie zobaczył rezultatu. to samo jest z metoda sendemail - tam też podaje się jakś konkretną akcję konkretnego modułu, jako akcja która wysyła maila. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz ustawić jej widoczność na protected/private lub wywalić przedrostek execute. Wtedy daną metodę wywołasz "ręcznie" z danego kontrolera. mogę ustawić i user nie będzie miał dostępu bezpośrednio z przeglądarki do akcji ale ta wtedy getPresentationFor też nie będzie miała dostępu. Za pomocą sfActionStack sprawdzasz czy akcja została wywołana przez inną akcje, tą którą Ty chcesz. Jesli nie to forward404, a jesli tak to spokojnie leci dalej. a mógłbyś napisać coś więcej? jak tego używać? przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób. można wykonać coś takiego:
i w tej metodzie executeSendZapros sprawdzac
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 08:52 |