![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero zaczynam swoją zabawę z obiektowym php. Teraz mam pytanie do bardziej zaawansowanych koderów czy moje rozwiązanie jest dobre. Więc tak mam folder gdzie tworzę pliki z klasami dajmy 'Mysql.class.php'. W pliku library.php ładuje wszystkie klasy
w pliku system.php ładuje library.php i config.php Natomiast w pliku index.php mam
Teraz żeby uzyskać dostęp do mysql w klasie Main, metodzie prace mam coś takiego
Czy ogólnie jest to poprawne podejście? Czy raczej wystrzegać się global? Jak to inaczej rozwiązać? Proszę mi nie proponować Zend'a itd. bo najpier chciałbym liznąć troszkę obiektówki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Powód edycji: Proszę używać tagu [PHP] do umieszczania kodu PHP. Dodane także tagi do tematu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odchodząc od tematu mam jeszcze pytanie co do config.php w którym są przetrzymywane zmienne systemowe. Czy wstawiać tam stałe, żeby były dostępne wszędzie czy zmienne i wczytywać w funkcji jak globalne? Czy może jeszcze jakoś inaczej? Jeżeli chodzi o mnie, to w takim pliku definiuję kilka stałych, które są niezbędne do zainicjowania właściwego obiektu, który zajmuje się konfiguracją i wczytuje wartości z bazy oraz które wystarczą do w miarę eleganckiego obsłużenia błędu, jeżeli coś się posypie. Z reguły są to dane do bazy oraz ścieżki do poszczególnych folderów. Czasem umieszczę jakąś wartość, której nie planuję zmieniać przez panel administracyjny, a która może się przydać przy późniejszej przebudowie skryptu. Takie rzeczy jednak, jak np. ilość elementów na stronie (do paginacji) trzymam już w bazie, z możliwością zmiany w PA (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 20:36 |