![]() |
![]() |
--pastor-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, chcę sprawdzić czy znak ! znajduje się w zmiennej $tekst. Jakiej funkcji mam użyć??
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat This function may return Boolean FALSE, but may also return a non-Boolean value which evaluates to FALSE, such as 0 or "". Please read the section on Booleans for more information. Use the === operator for testing the return value of this function. Więc takie sprawdzania strpos()>=0, to sobie można... Najbezpieczniej:
Ten post edytował erix 15.11.2008, 22:47:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc takie sprawdzania strpos()>=0, to sobie można... Najbezpieczniej:
pomyśl co sobie można... funkca zwraca false, nic, albo 0 w przypadku gdy nie znajdzie ciągu, gdy znajdzie, zawsze zwróci zero lub więcej - jednym słowem cyfrę. więc nie wiem czego chcesz od mojego sprawdzenia...? Cytat który wstawiłeś jest uwagą dla osób, które sprawdzają, czy tekst nie został odnaleziony, a nie tak jak u mnie - tekst został odnaleziony. Ten post edytował nitek 15.11.2008, 22:57:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:54 |