![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
chcę dokupić ramu i myślę o 4GB. Teraz sprawa wygląda tak, że chwilowo działam na 32-bitowych systemach (Vista Business i Gentoo). I teraz takie pytanie. Jak to będzie wyglądało z 32-bitowym systemem i 4GB ramu (2GB + 2GB)? W ogóle nie wystartuje, będzie używał tylko jedną kość, czy zużyje wszystko co będzie w stanie zaadresować? Chodzi głównie o Windows Vista, bo Linux 32-bitowy ma wsparcie dla pamięci do 64GB, co prawda nie tak efektywnie jak 64-bitowy, ale potrafi ją wykorzystać. Poza tym Linuxa zawsze mogę postawić w ostateczności 64-bitowego. Miał ktoś z Was podobne doświadczenia? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno instalowałem winxp32bit na laptopie asus M51Se też 3GB ram, windows widział cały ram, ale nie działała grafika, okazało się, że wszystko zaczynało działać dopiero po fizycznym wyjęciu jednej kości ram (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/withstupidsmiley.gif)
...podobno od tego trzeba jeszcze odjąć pamięć karty graficznej (piszę podobno, bo słyszałem, że Windows używa tego samego adresowania dla pamięci karty graficznej co dla pamięci RAM, więc w sumie mogą one mieć te 3.2 GB, ale karta graficzna ma mieć pierwszeństwo, więc zawsze obcina RAM).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 13:01 |