![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mamy pytanie dotyczące sensu stawiana bazy na silniku postgre danych w przypadku gdy :
- baza zawiera ok. 400 milionów rekordów. Rozmiar rekordu od 120 do 950 bajtów. - nie można tworzyć kluczy primary key bo dane w kolumnach nie są unikalne. - baza ma pracować online wystawiona w intenrnecie z średnio 4,5 userami online. - zapytania do bazy danych odwołują się do 3-6 tabel jednocześnie. Baza zawiera wszystkie części samochodowe świata. Czy jedynym wyjściem jest tutaj oracle? W tym momencie zapytanie o wyświetelenie 30 rekordów w pgadminie do jednej z głównych tabel trwa około 4 minut. (tabela przeindeksowana i klastrowana) Może ktoś borykał się z takimi bazami. będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Ten post edytował dado 15.10.2008, 08:54:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko nie bierzesz jednej bardzo ważnej rzeczy pod uwagę, a mianowicie infrastruktury. Bo nie powiesz mi że w bankach masz jeden dedykowany serwer gdzie siedzi baza ;]
Musisz pamiętać, że sposób rozwiązania zmienia się w zależności od wielu czynników, czasami trzeba denormalizować aby działało przyzwoicie. Jestem osobą która raczej dąży do pełnej normalizacji, do tego tak oprogramowanej bazy, że zawsze jest zachowana logiczna poprawność danych (sprawdzenia/automatyczne aktualizacje/...). Ale nie zawsze da się tak to rozwiązać. Więc powiem tak ogólnie zgadzam się z Tobą, ale tu mamy jeden składnik który zmienia postać rzeczy. Do tego w bankach nie używają PG tylko bardziej zaawansowanych baz danych, gdzie masz więcej możliwości konfiguracji, w PG nie możesz zmienić wielkości strony... (a chociaż 8.2 ja nie znalazłem o tym informacji, choć przyznam dokładnie nie szukałem) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:38 |