![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wyleciało mi z głowy jak nazywa się funkcja do wycinania znaków z końca gdy napotka znak podany w funkcji.
Chcę osiągnąć. link index.php?kategoria=true&site_no=2 lub index.php?kategoria=true&site_no=99 sprowadzić do postaci index.php?kategoria=true&site_no Za wszelką pomoc z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o odpalenie testu kilka razy i sprawdzenie, czy za każdym razem rezultat jest ten sam, tylko o wykonanie każdego polecenia w pętli kilkadziesiąt tysięcy razy i zmierzenie czasu wykonywania całej pętli.
Ale to i tak zawsze będzie test syntetyczny, który nie da miarodajnych wyników. Choćby dlatego, że w zastosowaniach rzeczywistych mogą być inne stringi do przetworzenia i być może okaże się, że dla dłuższych lepszy jest preg, a dla krótszych ereg itp. Inna sprawa, że czasem nie warto kierować się milisekundową różnicą. [offtopic] Ale czasem dobrze robić takie testy, bo są przypadki, kiedy pewne funkcje faktycznie działają drastycznie szybciej od innych - na przykład isset zamiast array_key_exists - o ile dobrze pamiętam to zamiana tych funkcji przyśpieszyła mój algorytm z 45 minut do ok 20 sekund (ale tam te funkcje były wykonywane kilkaset tysięcy razy). Dlatego warto stosować isset - o ile w wartościach tablicy nie ma wartości null. [/offtopic] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:12 |