Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> ustawienie przyjaznych URL'i dla CMS'a, jak pominąć w urlu podstronę wywołującą dany moduł...?
RaRu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

na swoich stronach do tworzenia przyjaznych URL'i wykorzystuję klasę: "NiceUrlsRouter" opisaną chociażby na tej stronie. Zawsze trzymałem sobie podstrony w oddzielnym katalogu i mogłem bez problemu uzyskać url'e typu:
  • domena.pl/strona1.html
  • domena.pl/strona2.html
  • itd...
Jestem w trakcie projektowania CMS'a i tutaj w przypadku gdy treści podstron będą pobierane z bazy danych to dla każdego modułu (strony statyczne, galerie, aktualności, download....) muszę stworzyć odpowiednio podstrony np: sites.php , gallery.php, news.php, download.php... dzięki którym będę mógł wyświetlić treści podstron, kategorie i zawartości kategorii z bazy danych. W takim przypadku moje url'e będą odpowiednio przybierały postać:
  • domena.pl/sites/strona1.html
  • domena.pl/sites/strona2.html
  • domena.pl/sites/stronax.html
  • domena.pl/gallery/galeria1/
  • domena.pl/gallery/galeria2/
  • domena.pl/gallery/galeriax/
  • domena.pl/news/kat1/news1.html
  • domena.pl/news/kat2/news2.html
  • domena.pl/news/kat2/newsx.html

.....

Moje pytanie jest następujące: w jaki sposób mógłbym pozbyć się z url'a odpowiednio: sites, gallery, news.. aby uzyskać np: dla strony statycznej wczytywanej z bazy danych url postaci:
  • domena.pl/strona1.html
Wiem, że jest możliwe takie rozwiązanie, tylko nie wiem jakie podejście trzeba zastosować aby uzyskać taki efekt, generalnie na podstawie urla rozpoznaję czy mam wczytać stronę statyczną (sites) czy aktualność (news) czy np galerię (gallery) gdyby z url'a zniknęły te parametry to nie bardzo wiem na jakiej podstawie wyświetlać (rozpoznać) co ma być aktualnie wczytane z bazy danych, czy strona statyczna, czy aktualność czy coś innego....

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
RaRu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

dziękuję wszystkim za odpowiedzi, tak się złożyło, że zastosowałem już trochę wcześniej podejście, które tutaj akurat zaproponował johnson (z wpisem nazwy modułu do tabeli). Jest to CMS, przewidziany dla małych i średnich stron, więc myślę, że nie będzie problemu z optymalizacją tego rozwiązania. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 02:02