Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [linux] serwer www -partycjonowanie
neverever

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Potrzebuję postawić serwer na jakieś 70userów (50 + zapas 20).
Pytanie, jak najlepiej spartycjonować dysk 500GB?

Drugie pytanie, ile miejsca nalezy przeznaczyć na logi? Czy są jakieś orientacyjne wartości okresowego przyrostu logów dla konkretnych usług na jednego usera? Są na to jakieś wzory, przeliczniki? -czy trzeba na chybił trafił przydzielić wielkość partycji dla logów?

Ten post edytował neverever 1.11.2008, 12:37:20
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
conel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@occulkot

Nie całkiem zrozumiałeś, co miałem na myśli.
Po pierwsze, oczywiście, że "miejsce', gdzie przechowywana jest duża ilość danych (jak np. katalogi użytkowników) nie powinno być pozostawione na jednej partycji/dysku, ale to już zupełnie inna sprawa. Możliwe, że źle się wyraziłem w:
Cytat
Po dalszym rozdzieleniu resztę na /home, czy inny katalog, gdzie będziesz trzymać userów.

Druga sprawa, chodziło mi o rozdzielanie całego root`a na kilka partycji, co jest IMHO bez sensu. Mówi się tutaj, że ma to zapobiec utracie danych (przynajmniej częściowo). Ja osobiście nie podzielam tego typu myślenia. Jeśli ktoś wie co robi, to nic się nie stanie z całym /, a jeśli się bawi to i 10 partycji mu nie pomoże. W przypadku padu dysku raczej wątpliwe, aby była tutaj jakakolwiek różnica. Jak już wspomniałem to zdanie tyczyło UTRATY danych, a nie czasu do ponownego uruchomienia systemu albo PRZEPEŁNIENIA głównej partycji, które IMO nigdy nie powinno mieć miejsca jeśli zajmuje się tym osoba o odpowiednim doświadczeniu.

Trzecia sprawa, jeśli komuś naprawdę zależy na dobrej ochronie ważnych danych, którymi niewątpliwie są dane użytkowników serwera, to pomyśli o zewnętrznym backupie, albo lepiej o chociażby RAID-1 (mirroring całego dysku). Po padzie jednego wystarczy kilka minut na ewentualne przepięcie dysków i wszystko pozostaje jak było.

Ten post edytował conel 2.11.2008, 12:01:44
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:45