Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [linux] serwer www -partycjonowanie
neverever

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Potrzebuję postawić serwer na jakieś 70userów (50 + zapas 20).
Pytanie, jak najlepiej spartycjonować dysk 500GB?

Drugie pytanie, ile miejsca nalezy przeznaczyć na logi? Czy są jakieś orientacyjne wartości okresowego przyrostu logów dla konkretnych usług na jednego usera? Są na to jakieś wzory, przeliczniki? -czy trzeba na chybił trafił przydzielić wielkość partycji dla logów?

Ten post edytował neverever 1.11.2008, 12:37:20
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
conel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zaraz, ale dlaczego chcesz wyznaczać osobną partycję na logi? Logi nie zajmują dużo miejsca, jeśli są odpowiednio pakowane i podlegają okresowej rotacji.

Druga sprawa, nie mogę zrozumieć naprawdę po co chcesz się bawić w partycjowanie dysku (co rozumiem poprzez rozdzielenie / na kilka partycji). To i tak nie ma sensu, ponieważ jak dysk padnie, to żadne partycje Cię nie uratują. Nic tutaj nie zastąpi osobnego hdd na backup.
Zajmuję się już serwerami przeszło 4 lata i nigdy nie rozwalałem dysku na poszczególne partycje według bezsensownej opinii jakoby miałoby mnie to uchronić (przynajmniej częściowo) przed utratą danych.
Oczywiście, jeśli masz zamiar wydzielić osobne partycje z innego względu proponuję:
1) albo przesadzić dając np. na /usr 5G (zależnie od tego co ma się tam znaleźć). Po dalszym rozdzieleniu resztę na /home, czy inny katalog, gdzie będziesz trzymać userów.
2) postawić system i wtedy określić, co i ile zajmuje.

Ten post edytował conel 1.11.2008, 16:44:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 16:05