Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL]koszyczek
-mirik-

Goście

Witam

Chciałbym się skonsultować z doświadczonymi PHP pisarzami. Otóż muszę napisać koszyk na zakupy i zastanawiam się jak to zrobić. Przejrzałem kilka wpisów ale wszystkie dotyczą problemów a nie jak napisać.

Myślę, żeby zrobić normalny koszyk w bazie danych mysql, tylko problemem wydaje mi się szybkie zapełnienie bazy. Otóż jeden koszyk by był tworzony przy każdorazowym wejściu na stronę (możliwość kupowania ma mieć nie tylko zarejestrowana osoba). Przy 100 wejściach dziennie daje mi to 2800 wpisów w bazie miesięcznie. Nie wiem czy w tym momencie to jest spory problem i czy dobry, gdyż nigdy nie zełniałem tak bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Myślałem ,aby dać crona ,żeby co miesiąc czyścił bazę, ale może istnieje prostsze rozwiązanie? Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Gdy użytkownik składa zamówienie, kasujesz wszystkie rekordy powiązane z tym użytkownikiem z tabeli koszyk.
- zgadza się, ale ja akurat zamówienia dodaję do oddzielnej tabeli, a te w tabeli koszyk trzymam pewien czas i przydaje się to też do różnych satystyk czy jak są jakieś problemy z koszykami/zamówieniami to łatwiej wyjaśnić - z kasowaniem mi się nie śpieszy, nigdy nie wiadomo, do czego to się może przydać, ten tysiąc rekordów mniej czy więcej mnie nie zbawi a i obciążenie bazy jest mniejsze.

Cytat
to jest zbyt dużo roboty, potrzebuję coś szybkiego i łatwe
- nie przesadzaj, na sesji możesz czy plikach tymczasowych, ale moim zdaniem to wcale nie jest mniej pracy. I ile tych produktów upchasz w tej sesji? Z tego co pamiętam, to sesja ma ograniczoną pojemność...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:14