Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Magazynowanie danych o odwiedzinach
-lukasamd-

Goście

Witam,
chciałbym w pewnym serwisie magazynować dane o odwiedzających użytkownikach - jako że są mi potrzebne informacje o unikalnych odwiedzinach, wolę zapisywać IP odwiedzających.

Pytanie, co jest lepsze - wrzucanie danych do bazy a potem sprawdzanie czy już tam są, czy zapis do pliku.

a) baza:
- wrzucenie do jednego pola jako xxx.xxx.xxx.xxx - wydaje mi się jednak, iż nie jest to zbyt dobre rozwiązanie
- podzielenie adresu na 4 części i wrzucenie do poszczególnych pól, przy sprawdzaniu czy adres jest już w bazie również podział i sprawdzanie każdego pola - każdy z warunków spowoduje odrzucenie sporej ilości danych.

c) plik
- podobnie do bazy danych, przy sprawdzaniu wczytuję plik jako tablicę (albo całe adresy, albo z podziałem).

Co jest lepsze? Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest zrzucanie tego na bazę - robienie tablicy z powiedzmy 1-10k rekordami i jej przeszukiwanie w php raczej zbyt szybkie nie będzie.

Ten post edytował lukasamd 30.10.2008, 09:01:02
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pinochet

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

takze adres mozesz na inta konwertowac jesli boisz sie o szybkosc wyszukiwania.
Jesli z jakis wzgledow masz opory przed bazą mozna tez stworzyc dla kazdego odwiedzającego nas adresu osobny plik.
Jednak jak juz koledzy wspomnieli BD jest duzo szybsza
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 21:19