![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Interesuje mnie temat Python a dokładnie tworzenie aplikacji webowej. Niestety nigdy nie pisałem w tym języku. Dotychczasowo programowałem w PHP z wykorzystaniem Symfony 1.1. Bardzo mi się podoba pisanie programu w tym frameworku. Ale z wydajnością jest trochę kiepsko. Tak więc interesuję się Django, które jest szybsze od symfony (tak myślę z tego co czytałem). Ale mam kilka pytań:
Ten post edytował kaniagandzowski 29.10.2008, 13:31:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam programuje w obu frameworkach wiec mysle ze najlatwiej bedzie mi sie utosunkowac ;)
1. Django nie posiada systemu pluginow - django posiada szereg aplikacji napisanych przez innych uzytkownikow ktore mozemy dolaczyc do swojej aplikacji. Zasada dzialania jest inna niz pluginow w symfony. Dodatkowo mozem posluzyc sie snippetami napisanymi przez innych programistow a udostepnionymi na http://www.djangosnippets.org/ 1a. RSS, CMS i wiele innych czesto wykorzystywanych elementow jest czescia frameworka django ;) 2. Django samo w sobie nie wspiera zadnej biblioteki JS. DDeveloperzy daja programista wybor (i slusznie moim zdaniem) co do tego ktory framework zastosuja. Jezeli zas chcesz latwo bez zadnego javascriptu pisac strony - mozesz skorzystac z ktoregos z dostepnych rozwiazan: http://code.djangoproject.com/wiki/AJAX 3. Szybkosc aplikacji zalezy od jej napisania ;) - mozna napisac zarowno szybka aplikacje w symfony jak i wolna w django - wszystko zalezy od indywidualnych zdolnosci programisty ;). Aczkolwiek imo sposob dzialania django pozwala na napisanie szybszych aplikacji niz symfony (ale nie wszczynajmy flame) 4. Python, python i jeszcze raz python. Wersja 3k jest caly czas rozwojowa i wprowadza wiele zmian. Wiekszosc aplikacji pisanych jest pod pythona 2.4+ wiec raczej na tej wersji bym sie skupil. I nie, nie wystarczy poznac pdostaw pythona zeby pisac aplikacje w django. Muisz poznac filozofie pisania aplikacji pythonowych zeby "phpway" nie utrudnial Ci pisania programow. 5. python to jezyk skryptowy - jak chcesz uruchamiac aplikacje bez kodu zrodlowego ;) Na twoim miejscu raczej skupil bym sie na doskonaleniu symfony i PHP a dopiero pozniej myslal nad przesiadka na inny framework. OTBTW: czy tylko ja to widze czy coraz wiecej osob probuje pisac aplikacje we frameworkach zamiast jezykach? Coraz wiecej osob lapie sie za frameworki nie znajac podstaw a potem narzeka ze cos tzreba robic naokolo albo cos jest szybsze / wolniejsze... Dziwne to czasy nastaly ;) Ten post edytował occulkot 30.10.2008, 11:06:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 13:46 |