Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Numer linni z pliku - jak pobrać?
axwell

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Mam pewien plik dzialy.dat i zmienną $nazwa. Przykładowa truktura pliku, jednej linni to:

2||$nazwa||tekst1||tekst2[znak nowej linni]

Musze napisać skrypt, który za sprawą zmiennej $nazwa zwróci mi numer linijki, w którym $nazwa się zawiera. Przykład?

$linijka = [która linijka tekst]

dla $nazwa = 'jest' i dla takiego pliku działy.dat skrypt powinien zwrócić wartość 3 (bo w 3 linijce):

2||blabla||tekst1||tekst2[znak nowej linni]
78|baerew||tekst1||tekst2[znak nowej linni]
4||jest||tekst1||tekst2[znak nowej linni]
3||trybtr||tekst1||tekst2[znak nowej linni]

Czy ktoś wie jakbym mógł sie do tego zabrać wogóle?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zegarek84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wystarczy przypisać linijkę jedną tak jak to zrobił l0ud - a dokładniej zamiast:
Kod
list($pobrano,$plik,$koment,$gat) = explode('||',fgets($uchwyt));

zapisać:
Kod
$jakas_tablica= explode('||',fgets($uchwyt));

do poszczególnych elementów tablicy będziesz się odwoływał poprzez $jakas_tablica[0]...$jakas_tablica[1].... itd....

możesz jeszcze gdzie indziej "porzucać" zmienne... w sumie wystarczyło przerobić to co zaproponował l0ud - tyle, że tamto jest dobre dla malych plików z funkcją file() - przy większych będzie to i wolno działało i może doiść do przepełnienia pamięci - moim zdaniem lepiej było użyć fgets() które przeszukuje plik wiersz po wierszu i także umożliwia podliczenie tych wierszy, lub skorzystać z młodszej funkcji fgetcsv() dzięki której ni e musielibysmy urzywać funkcji explode() ... funkcją list() któ rą ja użyłem po prostu przypisywało się elementy tablicy do zmiennych...

polecam przeglądanie funkcji i trochu poczytanie w manualu:
http://php.net.pl/manual/pl/index.php - cześciowo spolszczony, sporo też po angielsku - jeśli szukasz opisu konkretnej funkcji php to wpisz jej nazwę w polu szukania...

poza tym poważnie poczytaj o bazie SQLite - jest ona przechowywana w jednym pliku - najlepiej zainteresuj się od razu SQLite 3 i nie czytaj na temat funkcji bezpośrednich do tej bazy tylko poczytaj jeszcze o PDO które jest uniwersalne do wielu baz i to na przyszłość by Ci się bardzo przydało... do bazy SQLite możesz się odwoływać bezpośrednio zapytaniami SQL, sortować wyniki i inne - podczas gdy operując na płaskich bazach danych opartych o notatnik wszystko musisz jakby przeżąglować przez php...

Ten post edytował zegarek84 30.10.2008, 10:35:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:42