![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam Kubuntu. Po doinstalowaniu niezbędnych pakietów domyślną ścieżką do katalogu gdzie pliki .php są interpretowane przez serwer Apache jest /var/www.
Problem w tym, że katalog ten jest z prawami rwxr-xr-x czyli zwykły śmiertelnik nic do niego nie zapisze. Oczywiście mogę napisać sudo chmod 777 /var/www ale chodzi mi właśnie o to żeby tego nie robić. Chociażby dlatego, że pliki i tak tworzę w którymś podkatalogu swojego katalogu domowego i nie chce mi się co chwilę kopiować plików do tego /var/www, tym bardziej że jak się tworzy strony to co chwilę patrzy się na stronę jak tylko zmieniła się linijka w kodzie. Dlatego moje pytanie jest właśnie takie: Czy można ten katalog jakoś zmienić na inny? np. /home/moj_login/Dokumenty/www ? Szukałem w pliku /etc/php5/apache2/php.ini w nadziei, że tam może znajdę łańcuch znaków /var/www ale niestety nie znalazłem :( Ten post edytował achaja 17.10.2008, 21:08:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te linie które dodałeś do pliku default (44-54) powinieneś wpisać do całkiem nowego pliku o wybranej przez siebie nazwie (nazwa projektu np.).
Ten plik powinien wylądować w katalogu sites-available. I raczej proponował bym skopiować to co w default jest zamieniając ścieżki na takie gdzie tam sobie trzymasz te swoje pliki. Czyli: cp default mojanazwa Potem: nano mojanazwa Zmień to co trzeba, aby wskazywało na Twój /home/user/moje_dokumenty/www i zapisz plik. Następnie: a2ensite mojanazwa (taka komenda apachowa) Powyższe tworzy dowiązanie mojanazwa w katalogu sites-enabled. Następnie /etc/.initd/apache reload (tutaj już nie pamiętam, a nie piszę teraz z linuxa i nie upewnie się). Dodatkowo musisz dodać nazwę virtual hosta jaką wpisałeś w konfigu apache'a do pliku /etc/hosts Wszystko co wyżej opisałem odnosi się tylko do VirtualHostów, według mnie są one bardziej praktyczne, bo możesz sobie stworzyć dowolną ilość niezależnych projektów na dysku (każdy będzie miał swoją domenę). Userdir mod dla mnie jest mniej praktyczny, no chyba, że masz kilku userów w systemie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 07:39 |