![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W ten sposób tworzę archiwum z jednego pliku txt. W jaki sposób mam spakować folder w którym są pliki i foldery. Nie znam komend linuksa (szukałem, ale znalazłem właśnie tylko spakowanie pliku), a właśnie tutaj mogę je użyć. Bardzo mi na tym zależy. DZIĘKI |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RSVx
Eh... Źle mnie zrozumiałeś 1 ) Nie rób tar -cf abc.zip abc/ bo nie dostajesz pliku spakowanego zip'em tylko archiwum .tar – to, że WinRAR to otwiera dowodzi tylko tego, że należy do grupy mądrzejszych programów nie patrzących się na rozszerzenie, tylko sprawdza nagłówek pliku. 2) Aquarius podał Ci polecenie, którym możesz rozpakować plik zip, który wysłałeś na serwer. Krótki manual v2: Kompresja pliku - gzip gzip -{1..9 – poziom kompresji} plik.txt otrzymujesz plik.txt.gz (to nie jest zip) Kompresja pliku - bzip2 bzip2 -{1..9 – poziom kompresji} plik.txt otrzymujesz plik.txt.bz2 Dekompresja pliku – gzip gzip -d plik.txt.gz otrzymujesz plik.txt Dekompresja pliku – bzip2 bzip2 -d plik.txt.bz2 otrzymujesz plik.txt Archiwizacja katalogu – tar + gzip tar cvf katalog.tar katalog/ gzip -{1..9 – poziom kompresji} katalog.tar otrzymujesz plik katalog.tar.gz Archiwizacja katalogu – tar + bzip2 tar cvf katalog.tar katalog/ bzip2 -{1..9 – poziom kompresji} katalog.tar otrzymujesz plik katalog.tar.bz2 Dekompresja archiwum tar.gz tar zxvf katalog.tar.gz Dekompresja archiwum tar.bz2 tar xjvf katalog.tar.bz2 Proponuję stosować powyższe na serwerach uniksowych, bo tam zawsze jest gzip i bzip2 a zip'a i unzip'a może nie być. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:57 |