![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam Kubuntu. Po doinstalowaniu niezbędnych pakietów domyślną ścieżką do katalogu gdzie pliki .php są interpretowane przez serwer Apache jest /var/www.
Problem w tym, że katalog ten jest z prawami rwxr-xr-x czyli zwykły śmiertelnik nic do niego nie zapisze. Oczywiście mogę napisać sudo chmod 777 /var/www ale chodzi mi właśnie o to żeby tego nie robić. Chociażby dlatego, że pliki i tak tworzę w którymś podkatalogu swojego katalogu domowego i nie chce mi się co chwilę kopiować plików do tego /var/www, tym bardziej że jak się tworzy strony to co chwilę patrzy się na stronę jak tylko zmieniła się linijka w kodzie. Dlatego moje pytanie jest właśnie takie: Czy można ten katalog jakoś zmienić na inny? np. /home/moj_login/Dokumenty/www ? Szukałem w pliku /etc/php5/apache2/php.ini w nadziei, że tam może znajdę łańcuch znaków /var/www ale niestety nie znalazłem :( Ten post edytował achaja 17.10.2008, 21:08:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Po pierwsze. Ja nie zapytałem sie devnul'a jak się robi dowiązania tylko w jakim katalogu ma się znajdować to dowiązanie i na co ma wskazywać przy założeniu że swoje pliki .php chciałbym umieszczać np. w katalogu /home/achaja/Dokumenty/www."
Przecież on Ci podał ten katalog – gdybyś użył /dev/brain i wiedział co to jest dowiązanie, to wiedziałbyś co wpisać, żeby mieć dowiązanie we wskazanym katalogu do /home/achaja/Dokumenty/www. "Po drugie. Napisałem również, że "Od razu dodam, że w pliku apache2.conf widocznym na screenie również nie ma takiej linijki." Pisząc tej linijki miałem namyśli linijki którą podałeś wcześniej abym sprawdził czyli #Include conf/extra/httpd-userdir.conf." Ok, tego nie zauważyłem – jest z boku przy screanie i umknęło mojej uwadze. Ale mógłbyś po prostu dodać takiego includa i po sprawie – use your /dev/brain dude "Po trzecie. /etc/apache2/sites-available/default jest już plikiem. Katalogiem jest samo /etc/apache2/sites-available bez default." use your /dev/brain dude Konfig dla katalogów domowych użytkownika powinien wyglądać mniej więcej tak UserDir "public_html" # # Control access to UserDir directories. The following is an example # for a site where these directories are restricted to read-only. # <Directory "/home/*/public_html"> AllowOverride FileInfo AuthConfig Limit Indexes Options MultiViews Indexes SymLinksIfOwnerMatch IncludesNoExec <Limit GET POST OPTIONS> Order allow,deny Allow from all </Limit> <LimitExcept GET POST OPTIONS> Order deny,allow Deny from all </LimitExcept> </Directory> To tyle z mojej strony, bo widzę, że tracę czas – masz małe pojęcie o systemie, nie potrafisz użyć /dev/brain ani Google a próbujesz używać protekcyjnego tonu, tak jakbym to ja był idiotą nierozumiejącym prostych wskazówek... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:20 |