![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Białe Błota Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wlasnie siedze i mysle sobie, bo chce przepisac swoja aplikacje z GOD classes na prawdziwe OOP. Chce aby kazda klasa reprezentowala jeden typ danych, np. klasa Articles ma metody tworzace obiekty klasy Article, ktora posiada z kolei metody zwracajace dane danego artykulu. Ale jest problem... Artykuly w bazie danych polaczone sa relacyjnie z Article_Type, oraz Category. I problem w tym, ze klasa Article_Type to tylko article_type z DB, Category to tylko category z DB. W templejcie potrzebuje wyswietlic artykuly wraz z ich kategoria oraz typem (np. test, recenzja czy cokolwiek innego). I nie wiem, jak mam polaczyc te obiekty. Moge oczywiscie zrobic wywolanie obiektu Category z Article, ale to za kazdym wyswietleniem danych tworzy jedno zapytanie do bazy o nazwe kategorii. Ma ktos jakis pomysl?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no ale nawet pomijajac juz duze aplikacje. wezmy pod uwage np. srednich rozmiarow serwi internetowy, w sklad ktorego wchodza: system rejestracji uzytkownika, forum, system logowania, system obslugi ogloszen, system obslugi dzialu download i kilka innych rownie prostych rzeczy. Calosc sklada sie na prosty, aczkolwiek srednio rozbudowany serwis - to wystarczy, zeby odczuc wady kodowania strukturalnego. Pisalem juz serwis takiego rozmiaru (sam jeden musialem kodowac :/) i z doswiadczenia wiem, ze pozniej czlowiek boi sie zmienic dany modul, bo bez odpowiedniej dokumentacji (a ja nie robilem jej w trakcie), nie wiadomo jakie inne jeszcze skrypty korzystaja z danego modulu oraz w ktorym skrypcie, ktore moduly sa powiazane z tym, ktory chcemy zmienic - masssakra (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) owszem, wszytko da sie zrobic, ale kosztem niepotrzebnej utraty czasu oraz nerwow (gdybym mial chociazby najprostsza dokumentacje, zapewne problem nie bylby az tak duzy, ale jednak by byl...) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 04:54 |